2017. október 26., csütörtök

Esti mesék lázadó lányoknak


100 különleges nő történeteMagyar cím: Esti mesék lázadó lányoknak

Alcím: 100 különleges nő története

Eredeti cím: Good Night Stories for Rebel Girls:  
100 Tales of Extraordinary Women

Szerzők: Elena Favilli; Francesca Cavallo

Megjelenés dátuma (magyar): 2017. november 17.

Megjelenés dátuma (eredeti): 2016. december 1.

Kiadó: Móra

Oldalak száma: 224 "Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.


Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket."Miért olyan különleges ez a könyv?

Hol is kezdjem?

  • Talán a rekordnagyságú összeg miatt, amit Kickstarteren gyűjtött össze a két szerzőnő; az adomány nagysága meghaladta az egymillió dollárt, a támogatók pedig a Föld minden szegletéből, több mint hetven országból küldték felajánlásaikat. Ez is mutatja mennyi ember szurkolt azért, hogy ez a könyv létrejöhessen.
  • Az írónők anyagi támogatás mellett, szívmelengető üzeneteket is kaptak gyermeket váró szülőktől: sok kislány és kisfiú lesz a jövőben, akik első esti meséiben nem a herceg menti meg a bajba jutott hölgyet, hanem a hölgy menti meg a bajba jutott országot.

  • A könyv illusztrációin hatvan, a világ számos tájáról származó, igen tehetséges művésznő dolgozott, saját stílusukkal emelve ki lázadó lányaink egyedi jellemvonásait. 

  • Egyszerű nyelvezete lehetővé teszi, hogy már az óvodás kisgyerek is élvezhesse a nem mindennapi lányok történeteit, megrendítő és inspiráló tartalma pedig bármely felnőtt lelkét képes megérinteni. 

  • A könyv ABC sorrendben tárja elénk megannyi bátor és eltökélt nő küzdelmének és álmai megvalósulásának rövid történetét. Minden lapozás egy-egy kalandos utazás az évszázadok és kontinensek dzsungelében.

 Engem mindig is érdekeltek a női jogokkal foglalkozó könyvek, filmek; gyakran felháborodom, ha nemi diszkriminációt látok egy történelmi drámában, a moziban ülve pedig már a Szüfrazsett előzetesétől is könnybe lábadt a szemem. Bár a mai, radikális feministáktól teljes mértékben elhatárolom magam, hiszek a nők egyenjogúságában. Abban, hogy női eszközökkel is el lehet érni ugyanazt a célt, mint a férfiakéval, csak más úton megközelítve.

Ezért is tetszett annyira Elena Favilli és Francesca Cavallo kötete. Mert olyan nőkről szól, akik nemük értékeit megőrizve voltak képesek eredményeket elérni férfiak uralta területeken.

Élvezetes volt felfedezni a zseniális kortársaimat, akik fantasztikus dolgokat vittek véghez itt a jelenben, a sport, a zene vagy épp a tudomány világában. Büszke vagyok rájuk, de egyben féltékeny is. Nekem is többet kéne tennem azért, hogy sikere legyek, és ne azon kelljen rágódnom, hogy: persze, nekik bejött az élet, én meg még mindig nem csináltam az égvilágon semmit.

Egy Hamupipőkékkel és Hófehérkékkel teli mesevilágban, ahol a kislányoknak sugallt legfőbb üzenet az, hogy csak akkor van esélyed boldog életre, ha szép vagy, létezésed legfőbb célja a szerelembe esés, és minden problémád megoldója a szomszéd kastélyban üldögélő herceg, aki csak arra vár, hogy első látásra beléd habarodjon, szükség van az Esti mesék lázad lányoknakhoz hasonló könyvekre. Mert ezek a történetek valódi nők, igaz küzdelmeiről szólnak, és arra inspirálják az apróságokat és a felnőtt nőket is egyaránt, hogy merjenek nagyot álmodni; ha igazán akarnak valamit, azt képesek is lesznek megvalósítani. Nem kell hozzá Tündérkeresztanya, csak jó adagnyi elszántság és küzdőszellem.

 Én író szeretnék lenni. Minden vágyam, hogy egyszer teremtsek majd egy olyan világot, ahová a hozzám hasonló könyvmolyok elmenekülhetnek, ha túl nehéznek érzik a mindennapok szürkeségét. A lelkesedésem sajnos gyakran hullámvölgybe kerül, és újra meg újra kétségbe vonom a saját képességeimet.
Számomra a Lázadó Lányok egy lökés, ami minden egyes sztorijával felfelé tologat a gödörből. Sokat mosolyogtam, sőt sokat sírtam is a könyvet lapozgatva; törött csontokkal végigtáncolt balett előadásokról, elnyomó rendszerben papírra vetett igaz szavakról olvasva kissé elszégyelltem magam. Hiszen az én legnagyobb kifogásom mindössze a lustaság lehet, semmi más. 

Ajánlom a könyvet minden lánynak, nőnek, anyának, tanárnőnek és bárkinek, aki szívesen megismerkedne száz olyan bátor hölggyel, akit nem érdekelt, hol a „helye”.


"A világ lázadó lányainak:
álmodj nagyobbat,
törj magasabbra,
küzdj keményebben,
és ha kétségeid támadnak, ne feledd,
igazad van!"


A könyv szerzői: Elena Favilli; Francesca Cavallo
Kedvenc Lázadó Lányaim


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése