2017. szeptember 12., kedd

American Horror Story - Cult: Első benyomások

Minden bevezető nélkül:

Spoiler!A történet első képkockái: Trump bejelenti, hogy jelölteti magát elnöknek.
Az első gondolatom: Trump, az USA elnöke: The true american horror story.

Bár nem ismerem igazán az amerikai politikát, a hírekből és a meme áradatból kiindulva, amit Trump győzelme váltott ki, rögtön a fent leírt mondat jutott eszembe.
Az idei évad az elnökválasztás éjszakáján kezdődik, főszereplőink pedig a két ellentétes oldal képviselői. Sarah Paulson (Ally) ismét egy leszbikus szerepben tűnik fel; feleségével és fiával él együtt, a liberális párt támogatója. Trump megválasztásakor olyan szintű hisztit nyomott le ez a nő, mintha épp azt jelentették volna be, hogy kiválasztották az Éhezők viadalára. Nagyon idegesített, és arra gondoltam, ennek biztos van valami baja, ami a későbbiekben be is igazolódott.
Ally rengeteg fóbiával küzd, amik elég intenzíven jelentkeznek nála. 
A rész/történet feszültségét az alapozza meg, hogy egy paranoid elme szemein keresztül látjuk az eseményeket, és nem tudjuk eldönteni mi a valóság, mi az, amit csak Ally képzel, mi az, ami csak látomás, és mi jelent valódi fenyegetést. 
Tudjuk a 7.évadról, hogy ez lesz az első olyan történetszál, ami nem tartalmaz természetfeletti elemet; az emberi gonoszságra helyezi a hangsúlyt; na meg persze a bohócokra. 
A helyzet az, hogy én nem félek a bohócoktól ezért az egyetlen félelmetes jelenet, ami egy kicsi érzelmet váltott ki belőlem, az az volt, mikor Ally kimenekült a kocsijába, és még telefonált, feltűnt egy bohóc a kocsija hátsó ülésén.
Elgondolkodtam azon: mi van, ha a rengeteg horrorfilm, amit eddig láttam kiölte belőlem a rettegést; ha fikció már nem tud rám ijeszteni? De a Démonok között 2 bebizonyította, hogy ez nincs így; az az apáca rémálmaim visszatérő eleme; ott nem kellet jumpscare; már attól megfagyott a vér az ereimben, ha csak ránéztem. 
Szóval a 7.évad ijesztgetés terén eddig még bukásra áll nálam. 
Vissza a karakterekhez: Ally-t az elején sajnáltam; aztán egyre inkább felcseszte az agyam a viselkedésével. Lehet, hogy tényleg ott vannak azok a bohócok, tényleg... De akkor is fogja már vissza magát, szedje a gyógyszerét és ne hozza a családját ilyen helyzetbe. Szegény kisgyerek...
Ivy, Ally felesége: Hát, most lehet, sok negatív véleményt be fogok vonzani, de kimondom az őszintét. Alapjáraton nincs bajom a leszbikus karakterekkel, támogatom a melegeket, imádom a yaoit. De egyszerűen idegesít az olyan nők látványa, akik pasinak néznek ki; akikről hátulról nem lehet eldönteni melyik nemet képviselik. Sajnálom, ez egy mélyről jövő érzés nem tehetek ellene, hogy ilyen reakciót vált ki belőlem egy látvány. De kötelességemnek tartom leírni a teljes igazságot. 
Szóval Ivy az elején eléggé irritált; de aztán Ally mellet egész szerethető karakterré nőtte ki magát. Megfontolt, racionális és kimondja, amit én is üzennék Ally-nek.

Aztán ott van a másik oldal: Kai (Evan Peters), aki Trump párti, nem kicsit őrült, rasszista, fanatikus, és valószínűleg a bohócok oldalán áll. Játszott már korábban is gonoszt pl. a Hotelben, de ott a gyilkosok voltak a mi embereink. Vagyis ott mi is közéjük tartoztunk. De most valahogy tényleg úgy tűnik, mintha Kai az ellenségünk lenne, bár ez még alakulhat. Wintert eddig nem tudom hová tenni, de tetszik a neve meg a haja...

Tetszett Twisty cameója, bár remélem nem félelmetes jelenetnek szánták, mert őszintén, én a bohócnak drukkoltam abban a jelenetben. Mióta ismerem a háttér történetét (amin, jelentem, sírtam), szimpatizálok vele, ellenben a köz-szeméremsértő párocskákkal; szóval...
Aztán persze kiderült, hogy egy képregény részletezettet látunk éppen, ami összeköti ezt az évadot a negyedikkel.

Igazából még fogalmam sincs, mit várhatok ettől a történettől, mivel az első részből nem sok derül ki belőle. Elhintettek pár információt, de nem alapozták meg vele a folytatást, legalábbis én így éreztem. 

- Cherry

Én sem szórakozok itt bevezető írással és rögtön egy tömör véleménnyel kezdek. Nekem ez nem tetszett, nagyon nem. Unalmas volt és egyáltalán nem kötött le. Nem volt meg az az AHS érzés, ami a képernyőre tapasztja a szemem, és nem volt ott az epizód végén a most akarom a folytatást érzés sem.
Én ezzel az évaddal nem nagyon voltam képben, annyit tudtam csak, hogy Cult lesz a címe, hogy Evan Peters kék hajjal fog szerepelni, és láttam párat a fasza kis színes plakátokból.
Szóval nem egy elnök választós nyitásra számítottam. Engem még a magyar politikai élet is hidegen hagy, nem ám az amerikai. Semmit nem tudok Trumpról, és semmit nem tudok Clintonról. Pár meme szembe jött ugyan már velem és onnan egy-két benyomás és infó-morzsa, de ennyi az össz tudásom. Szóval az, hogy valószínűleg ez a politikai vonal nagy szerepet fog játszani már mínuszba nyomta nálam a mércét.
Amikor megláttam, hogy bohócok lesznek kicsit felcsillant a szemem: ez az, lesz mitől félnem, mert én azok közé az emberek közé tartozom, akik utaljak a bohócokat és félnek tőlük. Viszont a bohócos jelenetek, hát.... nem tudom, hogy ijesztőnek szánták-e, ha igen nem jött össze. Ha csak meglátok egy bohócot, kiráz a hideg, de ez nem hatott semmilyen módon rám. Egyedül a kocsis jelenet volt király, amikor Ally telefonált és a figura szépen előbukkant a sötétből, de a többi szerintem elég béna volt.
A karakterek egyelőre unszimpatikusak. Sokat nem tudtunk meg egyikről sem, úgyhogy annyira nem akarok ítélkezni, viszont így kezdésnek elég laposra sikeredtek. Sok véleményem nincs is róluk, de amit eddig tudunk:
Kai (Evan Peters): Az egyik főszereplő, Trump párti, rasszista (meg valószínűleg úgy alapjáraton egy seggfej) plusz nyomokban egy kis pszichopata jellemvonás is felfedezhető nála. Egyelőre egy furcsa karakter és (remélhetőleg) még lehet tőle meglepikre számítani.
Ally (Sarah Paulson): A másik központi karakter, aki a Team Clintonont erősíti, de elég fanatikus módon, rengeteg fóbiával küzd, leszbikus  és egyelőre úgy fest, hogy elég borzalmas feleség, mert a politika fontosabb neki, mint a családja.
Ivy (Alison Pill): Ally felesége, egyelőre nem igazán kaptunk infót a jelleméről. Viszonylag kedveltem, mert próbálta nyugtatni a néha nagyon idegesítő párját és racionális érvekkel észhez téríteni.
Winter (Billie Lourd):  Rögtön a Scream Quenns jutott eszembe a csajról, ezért nem igazán tudtam komolyan venni, viszont ezt félre téve nem sok mindet tudtam kideríteni róla, de szerintem még nagy szerepe lesz itt a dolgok alakulásában. Kicsit olyan mindet tudó, a háttérben meghúzódó játékosnak tűnik. Talán még az ő sztoriára vagyok a legkíváncsibb, arra, hogy ki ő, mi ő, és mi lesz vele.
Amúgy különösebben nem kaptunk semmi érdekfeszítőt velük kapcsolatban. Megtudtuk ki melyik oldalon áll és miért, vagyis felállították a sakktáblára a bábukat és a helyükön is hagyták őket.
Egyetlen dolgot tudok a sorozat pozitív számlájára írni, azt, hogy a "hallucinációk" királyak, mármint nem tudod eldönteni, hogy képzelt vagy tényleg megtörténik.
Összességében egyelőre nem fogott meg a sorozat, sőt legszívesebben felénél leállítottam volna, de az AHS iránti hűségem miatt nem tettem, és még kap egy-két résznyi lehetőséget a bizonyításra.

- Tia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése