2017. június 12., hétfő

13 okom volt - Véleményem Hannah-ról


SPOILER!!! A teljes szövegen keresztül.


Mikor 13 évesen elolvastam ezt a könyvet, nagyon tetszett és nem értettem miért kötnek bele sokan Hannah indokaiba mondván, hogy ilyen dolgok miatt az ember nem lesz öngyilkos. Most már így felnőttebb fejjel látom a negatív kommentekben az igazságot. De ez a bejegyzés a sorozatról fog szólni, és valószínűleg sok olvasót magam ellen fogok fordítani, de akkor is leírom a véleményemet.

Szembejött velem egy cikk a Facebookon, miszerint egy fiút a 13 okom volt inspirált öngyilkosságra.
Egyrészt: véleményem szerint öngyilkosságra nem lehet senkit sem inspirálni, aki mentálisan egészséges; a fiú így is, úgy is megtette volna, talán csak másféleképpen. 
Másrészt viszont azzal egyet értek, hogy a sorozat üzenete nem túl pozitív, illetve nem túl hatásos. 

Mielőtt bárki azzal jönne, hogy hülyeségeket beszélek, mert nem tudom, milyen depressziósnak lenni, annak így előre közölném: de igen, tudom milyen. És nem arra a "tinidráma", "elhagyottaszerelmem", "meghaltakutyám", "senkisemértmeg", "jajjdenehézazélet" depresszióra gondolok, hanem a valódi betegségre, ami alattomosan és indok nélkül ver gyökeret az áldozatok lelkében.
Szóval az világos, hogy Hannah depressziós volt. Azt megértem miért nem fordult szakemberhez; nagyon nehéz az ilyesmiről beszélni, viszont ahogy az egészet kezelte, az szánalmas volt.

Visszafelé haladva a történetben: Ahogy Hannah a sorozatban megölte magát, az gusztustalan volt. Nem a holttestre, és nem a vérre gondolok. Hanem arra, amit a szüleivel művelt. Ha azt is gondolta, hogy a szülei terhére van (ami elég abszurd), meg is beszélhette volna velük; de ha még ez is volt a szent meggyőződése, akkor is... abba nem gondolt bele, hogy mekkora lelki traumát okoz majd nekik az, ha a lányukat kivérezve megtalálják a fürdőszobában?

Aztán ott volt a tanácsadó, Kevin. Hannah akart magának adni még egy esélyt... elméletben. Én nem igazán láttam rajta, hogy próbálkozna. A tanácsadónak nem mondott semmi konkrétat, ő pedig nem gondolatolvasó. Honnan kellett volna tudnia, hogy Hannah arra vár, hogy utána menjen? Szerintem Kevin próbált segíteni, egyszerűen Hannah már feladta, és az állítólagos "adok magamnak még egy esélyt" tényleg csak állítólagos volt. 

Aztán ott van Bryce, aki egy söpredék, és remélem, börtönben rohad meg, ahol minden nap megerőszakolják. Na, például őt miért is nem jelentette fel? Mégis mit várt szerencsétlen tanácsadótól, mit tegyen, ha az egyetlen megoldás a feljelentés volt, amire Hannah valamiért nem volt hajlandó?

Alapból: Ha te egy intelligens ember vagy, aki bár depressziós, de nem annyira, hogy már semmi se érdekeljen az égadta egy világon, akkor mi a jó Istennek mész egy olyan ember bulijába, és szállsz be fehérneműben a medencéjébe, aki pár héttel azelőtt erőszakolta meg a barátnődet a szemed előtt??? És miért nem rohansz el azonnal, amint a helyzet úgy látszik alakulni, hogy kettesben maradsz vele? És aztán még meglepetésként ér, hogy téged is elkap?

Ha Hannah már tényleg annyira mélyen volt, hogy nem érdekelte, mit csinál, hová megy, és mi zajlik körülötte, akkor már tényleg nem értem a vádaskodást. Szinte mintha csak arra játszott volna, hogy felírhasson még egy nevet a listájára. És félreértés ne essék!!! Ez nem áldozat hibáztatás! Bryce egy féreg! És semmi nem menti fel az alól, amit tett! 

Akkor ott volt Sheri, és a kidöntött STOP tábla. Sheri hibázott igen, aztán törlesztett is, ezért rá nem vagyok annyira kiakadva. Értem én, hogy ez nagy teher volt Hannah-nak, de nem ő vezetett, még a rendőrségnek is szólt. Megértem, hogy mennyire rossz érzés lehet, de nem éri meg miatta öngyilkosnak lenni, egy pofon Sherinek bőven elég lett volna a részéről. 
A srácot, aki belehalt a balesetbe nagyon sajnálom, szimpatikus volt, nagyon is, és tényleg borzalmas, ami vele történt. Viszont azt nem értem, hogy, hogyan működik az igazságszolgáltatás az USA-ban. Mert az egy dolog, hogy sörösüvegek voltak mellette az autóban, de komolyan nem vettek tőle vérmintát, hogy megnézzék, tényleg részeg volt-e, vagy csak egy szerencsétlen áldozat?

Ryan és a publikáció. Hannah irománya nagyszerű volt, és bár a srác inkább az újság sikeréért, mintsem Hannah-ért publikálta, nem kellet volna ennyire felfújni a dolgot. Igazán nem hibáztatnám Ryan-t az öngyilkosságom miatt, amiért megosztotta a művemet, amin pár éretlen kamasz nevetett egy jót. Mondjuk, nem tudom, hogy máshol is így van-e, de az én gimimben tuti nem ilyen éretlen kis gyökerek jártak; szerintem egy gimnazista ember már elég érett ahhoz, hogy egy ilyen művet a helyén kezeljen, ha meg nem akkor egy hülye kis kretén. De nem szeretnék belekezdeni az amerikai oktatási rendszer szidásába, inkább lépjünk tovább. 

Tyler a fotós. Én alapból nagyon sajnáltam szegény srácot, amiért halálra szívatták (ennek lesz is következménye a második évadban), de azért tényleg túlzás volt, amit Hannah-val művelt. Kissé megszállott volt, sőt igazi perverz, de végül is sokkal rosszabb képek is felkerültek már emberekről az internetre. Rá sem haragszom igazán. Furi fiú.

Courtney, a hülye kis p*csa.
Na, rá rohadtul haragszom! Minden áron védeni akarta a "hatalmas" titkát, ami a huszonegyedik században - szerintem - annyira már nem okoz közfelháborodást. Mert, hogy milyen gáz lenne, ha kiderülne, hogy meleg, mert az apukái is melegek és ez így furcsa... Könyörgöm, komolyan? Rachel a Glee-ben még büszke is volt arra, hogy két meleg apja van. Ezért igazán nem kellet volna porba tiporni Hannah lelki világát. De komolyan! Csak úgy tudta védeni a nyomorult kis titkát, ami azért lássuk be, elég nyílt titok volt, hogy elkezdett Hannah-ról mocskos pletykákat terjeszteni? Komolyan Courtney? Undorító ember! Végig gyűlöltem.

Zach, ó Zach, te kis cuki, buta fiú.
Ezt az egyet tényleg Hannah rontotta el a paranoiájával. Zach tényleg aranyos volt, és kedves akart lenni Hannah-hoz, a csaj meg az egész iskola előtt elküldte a búsba. Ezek után Zach egy igazi általános iskolás húzással állt bosszút Hannah-n, ami nem volt szép tőle, viszont igazán nem tudhatta, hogy ezeket az ellopott cetliket Hannah horgonyként használta az élethez.

Marcus egy f*sz, ennél többet nem tudok róla elmondatni. Sok lányt megbántottak már, genyóság, de sajnos mindennapi eset.

Alex. Én kedveltem. Főleg a "hungarian suicidal song" után.
Az a lista nagyon gyerekes volt, de kb. minden suliban terjednek ilyenek. Ennek a plusz negatívuma az volt, hogy egymás ellen akarta hangolni Hannah-t és Jesssicat. Buta dolog volt, de én nem tudtam Alexre haragudni. (Az én fiú osztálytársaim gimiben az alapján pontoztak lányokat, hogy milyenek az ágyban, miután megfektették őket... de ha jól tudom, senki sem vágott eret miatta, pedig eléggé köztudott dolog volt. Az eredmények nem, csak a lista létezése.)

Jessica: haragudtam rá.
Nem azért, mert elhanyagolta Hannah-t Alex miatt. Megesik az ilyen. Hanem mert hitt a pletykáknak, felpofozta Hannah-t, és cserben hagyta őt.

Justin. Szegénykém.
Az a kép, amit nem is akart terjeszteni, igazán gyerekes volt tőle. De csodálkozunk? Egy hormonok irányította kamaszfiú, akinek egyébként szörnyű a családi háttere, és emiatt igazán sajnálom.
Amiatt kicsit kiakadtam rá, hogy nem állt a barátnője mellé, mikor Bryce megerőszakolta Jessicat, viszont itt is érthető a dolog, ha belegondolunk, hogy a sok sz*rság közepette, ami a családja miatt rázúdult, Bryce volt az, aki vele volt, és segített neki, és amiatt nem akarta őt elárulni, és ismét kiemelném, hogy csak egy kamasz srác. Egy fiatal fiú, aki nem mindig tudja, hogy mit kéne tennie. Én inkább sajnálom őt, mint megvetem. 

Clay, a kivétel. Hannah itt nagyon köcsög volt, Clay majdnem levetette magát egy szikláról miatta! Miért volt erre szükség? Miért kellett "elmondani" a fiúnak, hogy akkor ott kellett volna maradnia? Miután Hannah rákiabált, és ellentmondást nem tűrően elküldte őt a francba. Kevinhez hasonlóan, Clay sem gondolatolvasó és Justinhoz hasonlóan ő is csak egy fiatal srác, nem egy terapeuta. Igazán szükségtelen és kegyetlen volt ezt szalagra venni, még ha nem is hibáztatja Clay-t, az egész úgy jön le, mintha mégiscsak bűntudatot szeretett volna okozni a fiúnak. 

Összességében: Nekem úgy jött le így utólag - és ez tényleg csak egy személyes meglátás, nekem ezt üzente a sorozat -, hogy Hannah egy depressziós lány volt, aki előbb utóbb úgyis öngyilkos lett volna, csak gondolta ír egy listát azokról, akik bántották, hogy még egyszer utoljára egy életre szóló sebet ejtsen rajtuk. 
A valódi bűnösök ellen pedig nem tett semmit pl: Bryce. Ahogy már fentebb is írtam, amivel valódi változást hozhatott volna, amivel igazságot szolgáltattatott volna (feljelentés) nem tette meg. Helyette megkeserítette mindenki életét, aki csak egy kicsit is ártott neki, leplezve ezzel a valódi mentális problémáját, a depressziót. Ahelyett, hogy szembenézett volna a betegségével, másokat okolt a tettéért, a legtöbb ember ezt teszi. Egy egészséges embert (a megerőszakoláson kívül), ezek a dolgok nem taszítanának ilyen mélyre. 
Mikor segítséget kért, már túl késő volt; annyira megadta magát a depressziónak, hogy az a segítségkérés, már gyenge próbálkozásnak sem volt nevezhető.

Ezért, szerintem a 13 okom voltnak sokkal inkább negatív az üzenete, mint pozitív. 
A bullying már szinte hobbiként van jelen az angolszász iskolákban, szerencsére - én úgy tapasztalom - Magyarországon még nem jött "divatba", legalábbis jobb iskolákban nem. 
Ezért ez a könyv/sorozat messze nem vált ki akkora hatást a tömegből; nem hiszem, hogy ennek hatására majd a fejükhöz kapnak a zaklatók; inkább arra tanít, hogy hibáztassunk másokat a problémáink miatt, és hogy süllyedjünk egyre mélyebbre, ahelyett, hogy valódi segítséget kérnénk. 
(És hogy felejtsünk egy rakat pénzzel teli borítékot a kocsink tetején...) 

5 megjegyzés:

 1. Szia!

  Na végre valaki, aki egyetért velem!
  Én is hasonlóképpen vélekedek a sorozatról és Hannah-ról is. Szerintem ez a lista csak arra volt jó, hogy öngyilkos lehessen, nem pedig azért, mert őket valóban hibásnak gondolta. Én kimondottan ellenszenvesnek találtam a lányt, hiszen Alex is öngyilkos akart lenni, Clay is... Mindenkinek tönkretette az életét. Ugyanazt csinálta velük, amit ők vele. Szimpla bosszú volt az egész. Értem én is, hogy depressziós, de szerintem ez a viselkedés még akkor is elfogadhatatlan.
  Jól összeszedett cikk lett!
  Üdv: Kriszti :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen :) Örülök, hogy mások is egyetértenek velem.

   Törlés
 2. Szia!
  Tegnap láttam megosztva a cikket, de akkor még nem mertem elolvasni, mert az utolsó 3 rész hátravolt, szóval gyorsan befejeztem - de már a cikk bevezetőjének elolvasásakor tudtam, hogy én itt bőszen bólogatni fogok.
  Hannah tényleg depressziós volt, ami egy szörnyű betegség (jelentkezem, mint a másik, aki ezen tinikorában minden velejárójával együtt átment...), de ettől függetlenül ő nem egy jó, nem egy szimpatikus karakter ebben a műben. Hanem inkább a főgonosz.
  Sajnáltam már azelőtt is, hogy az erőszak kiderült volna (mert tény, hogy mindenkinek más a tűréshatára, neki eddig tartott, ezért lenézni nem tudom, csak sajnálni), hiszen tényleg borzalmas, ha egy ember el tud jutni az öngyilkosság gondolatáig, főleg, ha azt érzi, hogy egyedül maradt a világban. De így visszaütni a sírból egy nagyon gyerekes, gusztustalan megoldás. "Az én életem tönkrement? Jól van, akkor elintézem, hogy mindenki másé is tönkremenjen!" - abba meg nem gondolt bele, hogy ha "csak" (minden körítés nélkül) megöli magát, akkor ezeknek az embereknek kazetták nélkül is eszükbe fog jutni, hogy ártottak neki, és egy életre utálni fogják magukat a gondolat miatt, hogy talán ők is közrejátszottak abban, hogy a halálig eljutott Hannah. Na de így odavágni mindenkinek? Főleg azokban az esetekben, amiket te is írtál, mikor csodálkozott azon, hogy a többi ember nem tud olvasni a gondolataiban, vagy elküldött magától egy srácot, aki szimplán kedves akart lenni vele (és miután lejáratta ezzel az egész suli előtt Zachet, én nem csodálkozom, hogy sértettségében bunkó lett).
  Mire eljutott Bryce bulijára, szerintem már csak büntetni akarta magát. Meg egy újabb indokot szerezni, ami "feljogosítja" őt arra, hogy rosszul érezze magát az élők között (megesik az ilyesmi, ha az ember depressziós...).
  Mindent összevetve, én meg fogom nézni a második évadot is, mert egyébként a sztori lekötött, csak mint te is írtad, az üzenete nem pozitív.
  Huh, ne haragudj, hogy ennyit írtam - kicsit friss még az élmény, meg bepörgetett az is, hogy mennyire egyetértek veled, és hát meglódult a kezem a billentyűkön. :D Remélem, nem bánod.
  Üdv, Dare

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj, ne viccelj, nem haragszom. Örülök, hogy időt szántál a cikkre és a kifejtetted a véleményedet :)

   Törlés
 3. Ahoy!
  Én is pont így gondolom ahogy leírtad,és nagyon jól összefogaltad. :D
  Már egy ideje megnéztem, a könyvet olvastam, ott Hanna szörnyen-szörnyen idegesített, és az a helyzet a karaktere nagyon gyerekes volt. Az okai is. OKé, depresszió, oké kilátástalanság. MIndnekinél máshogy tör elő, és a világ legszomorúbb dolga az öngyilkosság, (engem személy szerint annyira megvisel, és olyan sok jó ember, zenész színész lett öngyilkos nemrég is, elképesztő...) Elképsztő, hogy ennyire lehet egy ember magányos, reményveszett. De amit ebben a a történetben nekem lejött, az az, hogy ilyen néhol gyerekes okok, saját hibánk átvetítése másokra miatt én is lehettem volna öngyilkos. Nem ment fel semmi a hibáink alól, és úgy tűnt leginkább önmaga vol az oka, és saját magának halmozta az egész 13 okot, és ez lett a vége. Na jó lehet ez tökre értelmetlen és hülyeség. Bár elég régi élményem, újranézni meg nincs kedvem. XD
  Viszont ennél sokkal komolyabban kéne venni a depressziót, meg az öngyilkosságot, mint ahogy a könyv, vagy a film kezeli. Jó alap ötlet, de rossz kivitelezés. :/

  VálaszTörlés