2017. február 15., szerda

Riverdale

Sziasztok! Ma egy, olyan bejegyzéssel érkeztünk, ami a CW egyik újonc sorozatával a Riverdalelel kapcsolatos. Ez egy kis élménybeszámoló lesz az első két részről, hogy mi történt és mi milyennek találtuk. Kezdjünk is bele!
Tia: Mikor először láttam a teaser videókat, őszintén megmondom, hogy egy gagyi tini sorozatra számítottam; csak azért kezdtem el nézni, mert Cole Sprouse játszik benne (akit a Disney csatornán futó Zack és Cody című sorozatból ismerhettek), mert eltűnt a képernyőkről a Disney sorozatok után, hogy tanuljon és kíváncsi voltam, hogyan változott ez alatt a pár év alatt és örülök, hogy így tettem. Ugyan nem hibátlan sorozat, de abszolút élvezhető. Csak ajánlani tudom annak, aki szereti a rejtélyeket és persze a szép embereket, mert hogy itt is eléggé jóra sikerült az eyecandy trükk bevetése. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyire képregény-hű, mert hogy elméletben az Archie Comics karaktereit keltik életre, szóval teljesen kívül állóként követtem végig az eseményeket.
A sztorink ott kezdődik, hogy egy ikerpár csónakázni indul a közeli folyóra, de onnan csak az egyik tér vissza. Ez felrázza a kisváros békéjét, majd szépen lassan beindulnak az események és nagy valószínűséggel elég sok csontvázat fogunk elő ásni az évad folyamán a szekrényekből.
Innentől kezdve SPOILREREK következnek, aki még nem látta és nem szeretné tudni a részleteket, az csak saját felelősségre olvasson tovább!
A sorozat kezdésénél nálam már az egy nagy plusz pont volt, hogy narrációval indítottak. A narrátor, pedig nem más, mint Jughead (Cole Sprouse), egy furcsa, kölönc srác, aki úgy meséli a sztorit, mintha könyvet írna, így rögtön meg is kapjuk a nyitó képet, amint az ikerpáros Cheryl és Jason Blossom csónakázni mennek.
A karakterekről egyenlőre sok jellemzést nem igazán lehet írni. Csak kiindulási alap, plusz a szabványformák: az okos, kedves lány Betty Cooper, a nyáron szexivé vált szomszéd fiú, Archie Andrews, a gonosz méhkirálynő, Cheryl Blossom, a gazdag, új lány, Veronica Lodge, a különc, furcsa gyerek, Jughead Jones és természetesen a meleg legjobb barát, Kevin Keller. Ez most így nagyon fel-címkézett jellemzés, de egyenlőre túl nagy belátást nem nyertünk a személyiségekbe, viszont első neki futásra szimpatikus kis csapat.
A konfliktus felhozatal is színesre sikerült, ugyanis kapunk egy fiú-lány barátságból kialakult viszonzatlan szerelmet, egy tanár-diák kapcsolatot, egy rejtélyes elmegyógyintézetbe zárt testvért és a rész végén egy megoldatlan gyilkosságot. Plusz talán egy esetleges vérfertőzést. Ez csak ilyen saját megérzés (Cherry-é is és valószínűleg ő is lefogja írni), de az ikrek között tuti több van, mint testvéri kapcsolat. Megeshet az is, hogy csak a színészek közt működött jól a kémia és alaptalan vád, de szerintem izgalmas lenne. Mindenesetre térjünk vissza a nem alaptalan dolgokhoz.
A fiú-lány barátságból viszonzatlan szerelem annyira nem izgalmas dolog, viszont az ebből adódó Archie és Betty jelenetet, valamint innen hogyan tovább kérdéssel járó érzelmeket szépen közvetítették.
A tanár-diák kapcsolat kiviszi a hajamat. Nagyon izgi lenne végig követni egy ilyen kis tiltott románcot, de a tanárnő..... Még egy ilyen idegesítő, önző, irányítás-mániás dögöt életemben nem láttam. Archie pedig elég buta, hogy hagyja magát, így befolyásolni. Szerencsére Jughead közbe-lép és remélem, ki is menti végül ebből a dologból.
Ami viszont nagyon érdekes sztori, az Betty elmegyógyintézetbe került nővére, hiszen Polly egy ideig randizgatott a meggyilkolt sráccal, majd alaposan összevesztek. A lány még küzdött jó sok megfelelési kényszerrel, mert Betty állítása szerint mindenki tökéletesnek találta és egy meglehetősen erőszakos, ambiciózus anyukával megáldva kapott egy jó nagy adag idegösszeomlást és most valahol eldugottan csorgatja a nyálát a párnákra. Legalábbis Mrs.Cooper ezt állítja, viszont ezer százalék, hogy valamit elsumákol, hiszen Bettynek konkrétan megtiltja, hogy meglátogassa a saját nővérét.
Ami pedig ennél is érdekesebb kérdés, az, pedig a mindent átölelő kérdés, hogy ki ölte meg Jason Blossomot? Mert, ahogy az az első rész végén kiderül, valaki egy jól irányzott lövéssel fejbe találta. Most ugyan a második részben elvitték Cherylt a rendőrök, mert ahogy a lány mondta bűnös, de mivel ő is mondta és én is kétlem, nem a gyilkosságban, hanem valami másban vétkezett, de hogy miben az majd a következő részben kiderül.
Én kíváncsi vagyok mit lesz ennek a dolognak a vége és, nagyon remélem, hogy engednek minket együtt nyomozni a karakterekkel, és majd csak velük együtt tudjuk meg ki a gyilkos. Csalódnék, ha nekünk nézőknek előbb lelőnék a poént.
Nekem egyenlőre biztos, hogy nézős a sorozat, remélem nem szúrják el, és az is marad.


Cherry: Hát, én csak úgy elkezdtem a sorozatot, mindenféle indíttatás nélkül, és az egyetlen problémám az, hogy mindig egy-egy hetet kell várni az új részre. Én csak pár percig kételkedtem a sztoriban; mikor felbukkant a csinos, ex-gazdag Veronica, féltem, hogy az egész átmegy egy Gossip girl-féle történetbe, de szerencsére pozitívan csalódtam a szereplőkben. A legpozitívabb dolog számomra ebben a sorozatban, az a valódisága, az emberek közötti kommunikáció.
Megpróbálom ezt bővebben kifejteni a szereplők jellemzése közben.

Az alapok:

- Veronica (Camila Mendes) az előző iskolájában igazi kis ribancos méhkirálynő volt, de a családját ért csapás és a költözés után úgy döntött megváltozik és ezentúl kedves lesz.
- Betty (Lili Reinhart) egy nagyon szép lány, mindenben élen jár az iskolában, mindenáron meg akar felelni édesanyjának, és szerelmes a legjobb barátjába, Archieba. (alias TeenOutlander, a második kedvenc vörösöm)
- Archie (KJ Apa) egy jóképű, jó testű népszerű focista, de emellett zenész szeretne lenni, és nem egy tipikus alfa-hím. Kedves, jó fej és talán kicsit még naiv is.
- Cheryl (Madelaine Petsch) az ikerpár lány, és még élő tagja. Bátyjával közeli, jó viszonyt ápolt - legalábbis az első két részből ez derült ki -, mondjuk szerintem ez a jó viszony már túl van a testvéri szereteten. Nincs fiú testvérem, de ha lenne, szerintem akkor sem járkálnék vele kézen fogva és innék vele egy pohárból két szívószállal. Ő a tipikus méhkirálynő a suliban, aki képes átgázolni a másikon, és szereti a kezében tartani az irányítást.
- Miss Grundy (Sarah Habel) a zenetanárnő. Ő a legidegesítőbb karakter eddig a sorozatban. Volt egy nyári afférja Archieval és most olyan manipulatívan viselkedik a sráccal, hogy az már gusztustalan. Pedofilnak nem nevezném, mert egy 16 éves fiú vagy lány már nem gyerek, viszont így sem ártatlan, egy önző dög.
- Jughead (Cole Sprouse) - akinek véleményem szerint nagyon furcsa neve van -, a narrátor a történetben. Úgy meséli a sztorit, hogy közbe leírja azt, készülő regényébe. Archie-val régen jó barátok voltak, de aztán szétváltak útjaik: Archie sportoló lett, Jughead pedig a fura emo srác.

Konfliktusok, amik más sorozatoknál idegesítően más irányt vesznek, pusztán a kommunikáció hiánya miatt:

- Az elején Veronica megkérdezte Betty-t, hogy jár-e Archie-val - ugyebár Betty szerelmes a srácba, de még nem vallotta be neki ekkor -, mire Betty nemmel válaszolt. Itt elkezdődhetett volna egy idegesítőbb féltékenységi kálvária, de szerencsére jött a szókimondó meleg barát és közölte Veronicával, hogy bár bár valóban nem járnak együtt, Betty azt szeretné. Veronica pedig ezt félig meddig tiszteletben is tartja.
- Betty be akar kerülni a pomponlányok közé, mindene meg is van hozzá: szép, intelligens, jól  mozog, de Cheryl, a csapatkapitány nem engedi be a csapatba, mert van közöttük egy bizonyos konfliktus. Szerintem Cheryl alapból nem bírta Betty-t és erre jött rá még az is, hogy Cheryl bátyja csúnyán bánt Betty nővérével, aki elemgyógyintézetbe is került, bár Betty szerint ez leginkább a saját anyjuk hibája volt. Na, szóval, Betty és Veronica együtt jelentkeznek a csapatba, V be is kerül, de ugye Bettynek erre esélye sem volt, mire V védelmébe vette új barátnőjét és közölte Cheryllel, hogy őket egy csomagban árulják, szóval vagy mindketten vagy egyikük sem. Elővette a régi énjét, közölte, hogy ismeri Cheryl fajtáját és, hogy tönkre tudná őt tenni ha akarná. Így Betty pomponlány lett, és nem alakult ki egy, már jól ismert féltékenységi dráma, amiatt, hogy egyikük bekerült a másik meg nem.
- A harmadik dolgok, ami még nagyon tetszett, az az, ahogy az érzelmi dolgokat kezelik. Cheryl egy házibuliján úgy alakította, hogy Veronicának és Archienak 7 perc a mennyországban-t kellett játszania a szekrényben. El is csattant egy csók, de megbánták, és rögtön Betty keresésére indultak, aki idő közben eltűnt. Mikor Archie megtalálta a lányt elkezdtek beszélgetni: Betty azt mondta, nem érdekli, hogy mi történt a szekrényben, ami érdeki, az az, hogy a fiú szereti-e őt. Archie pedig őszintén megmondta, hogy nem tudja azt a választ adni, amit a lány szeretne, ő legjobb barátjaként tekint Bettyre, nem szerelmes belé. Ezek után jött egy stagnálás: Betty nem akart Archie-val beszélni, aztán megbékélt és újra a régi volt minden, de jött egy kisebb összeomlás, hogy ez mégis csak túl korai még neki, de végül meg tudták beszélni a dolgot és újra legjobb barátok lettek.
És sok ilyen volt még. Tehát, ami nekem igazán tetszik ebben a sorozatban az a kommunikáció és, hogy hanyagolja az unrealisztikus drámázást.Ennyi lenne a gyors kis összefoglalós élménybeszámolónk. Ha van bármi gondolatotok, teóriátok, amit szívesen megosztanátok velünk a sorozattal kapcsolatban, akkor írjátok meg kommentben.

Ha pedig eddig nem ismerted a sorozatot és felkeltettük az érdeklődésed, akkor jó mozizást! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése