2017. augusztus 24., csütörtök

Egy alulértékelt film ajánlója

Sziasztok! 

Ma egy olyan filmet szeretnék nektek bemutatni, amiről valószínűleg még nem is hallottatok, én is csak véletlenül akadtam rá. 
Azt tudni kell rólam, hogy oda vagyok az időutazós filmekért, leginkább azokért, amikben a múltba utaznak vissza a szereplők. A jövőbe tett kiruccanásokat, a sci-fit nem igazán preferálom, kivéve a Doctor Who-t. (A Doctor Who a szívszerelmem)
Szóval, miután már bedaráltam minden olyan időutazós filmet, ami elérhető volt és érdekelt is, elvonási tünetektől vezérelve, keményebb kutatásba kezdtem, és így leltem rá egy olyan filmre, amiről fogalmam sincs, hogy miért nem hallottam róla eddig, ugyanis benne van a két nagy legkedvencebb témám: az időutazás és a II. világháború. 
Ez pedig A jövőből vagyunk című orosz film. A snitt.hu-n sem volt megtalálható, nekem kellet feltöltenem, hogy meg tudjam jelölni megnézettként: https://snitt.hu/filmek/a-jovobol-vagyunk-2008


Négy orosz fiatal ás egy régi csatamezőn, világháborús ereklyék után kutatva. Miután alaposan bevodkáznak, a meleg beűzi őket a közeli tóba egy kis hűsölésre. Itt szól közbe a történelem, hiszen az úszás túl jól sikerül: a négy orosz srác a világháború közepén találja magát golyózáporban, német támadás alatt, miközben saját harcoló honfitársaik eleinte dezertőröknek hiszik őket.


A film egyébként két részes és mindkét része megtalálható a youtubon, magyar felirattal: https://www.youtube.com/watch?v=lGlVivzS6PI

Nem állítom, hogy mindenkinek tetszeni fog, de aki kedveli a fenn említett két témát, annak  mindenképpen ajánlom, mindkét részt. 
Sajátos stílusa van, de egyáltalán nem gagyi. Nem Hollywood, de teljes mértékben élvezhető alkotás. 
Az egyik részlet, ami nagyon tetszett a filmből az az, hogy az egyik srác skinhead, és mikor visszajut a második világháborúba az oroszok közé, náci tetkókkal, az kicsit cinkes volt. 
Szerencséjükre volt közöttük egy történész, így kicsit jobb esélyekkel vághattak bele a nagy kalandba. 

Nem szeretnék róla többet írni, aki meg akarja nézni, annak nem spoilerezek.

Egy másik film, ami talán jobban ismert, de a témába vág, az az 1999-es; 
Az ördög számtana című amerikai dráma, főszerepben Kirsten Dunstal. A tizenhat éves Hannah Stern-t soha sem érdekelték családja Holocaust-történetei. Ám egy széder este alkalmával, melyet soha nem fog elfelejteni, varázslatos időutazást tesz 1941 Lengyelországába, de nem saját bőrében, hanem egy fiatal nőében, aki épp csak felépült egy komoly betegségből. Ebben a rejtélyes és megható mesében, végül egy koncentrációs táborba kerül újdonsült barátjával, akiről később felfedezi, szívéhez nagyon közel áll.

Ennek a filmnek a felfedezése is egy "Ez miért nem láttam még?" sokkal járt. Az időutazós filmek mellett, a holokauszt filmek a másik olyan kategória, amiből szinte már minden alkotást láttam. 
A film elején a főszereplőlányunk éli a mindennapi tinik életét, éppen tetkót tervez csináltatni, a családi ünnepen nem figyel az idősebbek meséjére a haláltáborokról, amit később nagyon-nagyon megbán, és a tetoválásról is megváltozik a véleménye a szörnyű élmény után.
Engem nagyon megfogott ez a film. A zűrzavar közepette, a múltba visszakerült lány végig tisztában volt azzal, hogy mi vár rájuk, emlékezett a történelmi események alakulására és jövőbeli történetekkel próbálta társaiban tartani a lelket. 
Megindító és élményekben dús film. Szintén a második világháború és az időutazás szerelmeseinek ajánlom. 

-Cherry

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése