2016. február 3., szerda

Reread, Rewrite, Burn Kihívás!!!

Sziasztok, ma egy könyvkihívással jelentkezünk, ami talán videóban jobban mutatna, de hát nekünk csak ez van, ezt kell szeretni :) 
A kihívás lényege, hogy kiválasztatsz 15 könyvet - nálam ez véletlenszerű volt (Cherry) - és ezek közül kell kihúzni/kisorsolni ötször hármat, és arról a háromról eldönteni, hogy Újraolvasnám, Újraírnám vagy Elégetném. (Sosem égetnék el könyvet, a kihívás alatt egy könyvnek sem esik bántódása, nyugalom.)
A címekre kattintva elolvashatjátok a könyv moly.hu-s leírásait és az értékeléseket. 

Kezdjük is!

Az első három könyv:


Mennyünk sorba. Melyik az, amit újraolvasnék? Hm... Kizárásos alapon a Hableányok kíméljenek-et. 
Emlékszem, hogy a borítója fogott meg még anno, de a történet is nagyon aranyos volt így utólag, de nem volt túl kiemelkedő. Szerethető sztori, könnyed szórakozásnak pont tökéletes.


Újraírnám: Evernight. Tetszett az egész sorozat, érdekes vámpíros történet, de volt benne egy dolog, ami nagyon zavart. Aki még nem olvasta annak SPOILER! Ha jól emlékszem (elég rég volt már) derült égből villámcsapás módjára tudtuk meg azt, hogy amúgy a főszereplőlányunk már alapból vámpírnak született, már csak normálisan át kell változnia. Mikor ezt olvastam, teljesen más hangulat lett úrrá rajtam, furcsa volt, és lehet, hogy az írónő ezt egy nagy meglepetésnek szánta, de nekem nagyon nem jött be, mert addig egy büdös szó nem utalt arra, hogy a csaj nem egészen ember, vagy arra, hogy egyáltalán tud a természetfeletti dolgokról, ez egy kicsit zavart. Ezen kívül azonban nagyon tetszett az egész, csak ezen kellet átbillennem. Elégetném: Everlasting. A sors fintora, hogy ez a könyv is bekerült a dobozba, mert mint már az előző book tag-ben is kifejtettem, gyűlöltem ezt a könyvet és bár azt mondtam, hogy nem égetnék el könyvet, az Everlasting majdnem rávett, hogy kárt tegyek egyben. Még egyszer nem fejtem ki, akit érdekel az olvassa el az említett bejegyzést. A következő hármas:

  1. Markus Zusak: A könyvtolvaj
  2. Cassandra Clare - Sarah Rees Brennan: Az éjféli örökös
  3. Anna Sheehan: A Long, Long Sleep - Hosszú álom

Újraolvasás? Ez nagyon nehéz. Jó, legyen Az éjféli örökös. Miért? Mert ebben a novellában ismertük meg Jamiet, akinek összetört a szíve és beszabadult a vérébe a Herondelizmus. Na és persze Magnus Bane, kell ennél több? 


És most jön a nehéz rész, mert szívem szerint A könyvtolvajt is újraolvasnám, nem tudom, hogy mit írhatnák újra benne, de hát ebbe a kategóriába is kell valami, szóval... Sajnos ez a könyv nincs a polcomon, kölcsön kaptam valakitől, de valamikor mindenképp beszerzem, rendhagyó módon ezt filmes borítóval szeretném.


Elégetném? A hosszú álmot sem utáltam, csak ezt kedveltem legkevésbé a három közül. Lassan indult be, de amúgy élvezhető, a közepe felé pedig rendesen felpörög. 
Következő kupac:

  1. Alex Flinn: Beastly - A szörnyszívű
  2. James Dashner: Tűzpróba
  3. Cassandra Clare - Sarah Rees Brennan: Raphael Santiago megmentése


Már megint olyan nehéz!!! Mert jó, mondjuk azt, hogy újraolvasnám A szörnyszívűt, mert klassz volt és remélem a szerző többi könyvét is kiadják magyarul, de akkor Raphael Santiago megmentését kéne újraírnom, de nem tudom, hogy mit írnék újra rajtam, mert emiatt a novella miatt kedveltem meg Raphaelt. 

Amit elégetnék: A tűzpróba. Az első részhez képest vontatott volt és egyáltalán nem olvastatta magát. Thomas állandóan elájult vagy aludt és igazából bizarr volt és nem fogott meg annyira, de azért tovább olvasom a sorozatot, amint beszerezem a következő részt.
Kövi:

  1. Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája
  2. Gwyneth Rees: Tündéri álmok
  3. Kelly Creagh: Nevermore - Soha már

Amit újraolvasnék, az mindenképp A gyilkosság alkímiája. Nem terveztem ezt a könyvet megvenni, mégis megtettem és mennyire jó döntés volt. Imádom, izgalmas, feminista, igaz, és 19.századi. Sőt megtaláltam a példaképemet is a főszereplőnő személyében. (És a borítót is imádom.)
Gyerekkoromra tekintettel nem égetem el a Tündéri álmokat, ez volt az első "komolyabb" könyvsorozatom még apró moly koromban, nincs szívem bántani, kislányoknak tökéletes. (Emlékszem elkezdtem írni hozzá a folytatást, annyira imádtam.) Tehát marad az újraírás.


Amit elégetnék, az a Nevermore, bár nincsenek negatív érzéseim a könyv irányába, egyszerűen csak nem érintette meg a szívemet. Gyorsan tudtam olvasni, egyedi volt és sötét, de nem kötődöm túlságosan a szereplőkhöz, Talán majd a következő könyvben.
Az utolsó három:

Amit újraolvasnék: Mentsük meg Júliát! Mert vicces, könnyed és időutazós vagyis inkább dimenzióutazós. Nagyon tetszett :)
Amit újraírnék: A Sötét láng, mert SPOILER! ebben a részben hal meg Roman (az idegesítő, semmirekellő, indokolatlan mellékszereplő keze által) és ezzel a sorozat minősége is mélyrepülésbe kezdett. ( A borító iszonyú csúnya) Amit elégetnék, vagyis nem, de csak ez a kategória maradt, az az Awakening. Én szerettem, jó, ha egy könyv érzelmeket vált ki belőlem és a könyv vége felé komoly fenyegetettségérzésem volt, nekem nagyon átjött. Igazából tipikus YA könyv, de megéri elolvasni annak, aki szereti az ilyen könyveket. No, most jöjjenek az én könyveim:

Első három:
1. Mark Lawrence - Tövisek hercege
2. E.L. James - Szürke ötven árnyalata
3. Stephen King - Újjászületés

Amit újraolvasnék: (már meg is tettem egyszer :D) az a Tövisek hercege, ezt a könyvet egyszerűen nem lehet megunni, de komolyan. Legelső alkalommal le sem tettem, de szó szerint. Elkezdtem délelőtt olvasni és másnap hajnalig ki is olvastam. Beteges, tudom. (Második alkalommal is csak azért engedtem ki a kezeim közül, mert akkor már suli közben olvastam.)
Amit újraírnék: Újjászületés, de igazából nem, mert ez a könyv úgy volt jó ahogy. Maximum csak kicsit gyorsítanék az eseményeken, de akkor lehet elveszne a hangulata az egésznek, de mindenesetre elolvasnám kicsit gyorsított verzióban is.Amit elégetnék: Egyértelműen az általam már sokat szidott Szürke, mert egyszerűen blah... fuj...Kövi három versenyző:
1. J.K. Rowling - Harry Potter és az azkabani fogoly
2. Benina - A bíbor hajú
3. Stephenie Meyer - Alkonyat

Amit újraolvasnék: Hát nehéz dolog Bíborhajú vagy Potter, de legyen a bíbor, de csak azért, mert már régen olvastam és a Pottert meg már milliószor, valamint nem ártana felfrissíteni az emlékeimet róla, mert alig-alig emlékszem a dolgokra. :D
Amit újraírnék: Harry Potter, de csak annyit írnék át, hogy Sirius ártatlansága még itt kiderüljön. Hmm érdekes lenne így a sztori, szerintem pár dolog biztosan változna.
Amit elégetnék: Alkonyat, régen szerettem most sincs vele különösen bajom, de a három közül ez a legfeláldozhatóbb.Az újabb trio:
1. Mark Lawrence - Bolondok hercege
2. Mark Lawrence - Tövisek császára
3. Stephenie Meyer - Újhold

Amit újraolvasnék: Bolondok hercege, mert imádom a főszereplőt. Minden sort élvezetes olvasni, olyan karaktert alkotott ide Mark akinek minden tette, szava hihetetlenül szórakoztató.
Amit újraírnék: Tövisek császára, mert a vége... :( Még mindig nem fogadtam el, hogy ez lesz a vége, szóval szívesen átírom bármikor.Amit elégetnék: Újhold, itt is ugyanaz érvényes, mint az Alkonyat estében. Nincs vele bajom, de ő a feláldozható darab, ha esetleg kényszerítenénk arra, hogy a három közül égessek el valamit.Negyedik hármas:
1. Darren Shan - Rémségek cirkusza
2. Lisa Jane Smith - Vámpírnaplók 1. - Ébredés
3. Stephen King - Carrie

Ami újra olvasnék: Hmm... hát igazából nem tudom. Nehéz választani, mert mindhármat nagyon szerettem, szóval ide most azt írom, ami a három közül a legjobban tetszett, ez pedig a Vámpírnaplók. Az író nő ért a horroros jelenetek leírásához. Emlékszem, hogy félhomályban olvastam és fel kellett kapcsolnom a villanyt, mert kicsit megijedtem. (Tudom ciki, viszont ez még a horroros pályafutásom kezdete volt tessék elnézni.)Amit újra írnék: Ide választanám a Rémségek cirkuszát, de csak mert olyan kis bájos meseszerű horror, én kicsit durvábbá varázsolnám.


Amit elégetnék: Carrie. Nem a könyvet, hanem a benne szereplő undorító embereket kezdve az anyával és utána sorban jönnének Carrie osztálytársai. (A sors iróniája, hogy ez a könyvben meg is történt.)És az utolsó hármas fogat:
1. Diana Gabaldon - Outlander
2. Jennifer Lee Carrell - A Macbeth rejtély
3. J.K. Rowling - Harry Potter és a halál ereklyéi

Amit újra olvasnék: Hát ez is nehéz döntés, mert szintén szeretem mindhármat, de legyen az Outlander, mert egyszerűen varázslatos a világa, nem csak Claire, hanem te is visszakerülsz az 1700-as évek beli Skót felföldre.

Amit újraírnék: Ide jöjjön akkor a Harry Potter, mert itt ért az egyik legfájóbb dolog a könyvek alatt. Rosszabb volt olvasni, mint G.R.R.Martin öldökléseit olvasni (és látni is) a Trónok harcában, ugyanis Fred, itt halt meg. A kedvenc ikreim egyik fele. :( Ezt mindenképpen átírnám.Amit elégetnék: Ide pedig jöjjön a Macbeth rejtély. A könyv maga nagyon jó volt, nagyon szerettem, csak egy probléma volt vele, az hogy kiszámíthatóak voltak az események, ezért övé ez a kategória. (De amúgy ha megölnének sem égetném el!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése