2015. november 25., szerda

Disney Book Tag


Sziasztok! Ma hoztunk nektek egy, olyan booktaget, amiben Disney mesékhez kell könyveket illetve könyves karaktereket kapcsolni valamilyen tulajdonság alapján. Amint, majd azt láthatjátok ezúttal egy harmadik bloggerina is csatlakozott hozzánk, Mo személyében, szóval most három féle megkülönböztetés lesz.
Cherry - Sima betűk, 
Mo – Vonallal aláhúzott betűk , 
Tia - Dőlt betűk
Csapjunk is bele!

1.A kis hableány

Egy karakter, aki kilép a megszokott környezetéből, komfortzónájából, mint hal a vízből.

Kelley Armstron – Sötét erő trilógia
Sok-sok töprengés után, úgy döntöttem, hogy ez a karakter Chloé lesz, a Sötét erő trilógiából (Kelley Armstrong). Chloé éli gimnazista életét, mikor furcsa dolgok kezdenek történni vele, amitől olyan szinten kiakad, hogy elküldik a Lyle házba, amit elmezavarral küzdő fiataloknak tartanak fönn. Idővel kiderül, hogy sem Chloé sem a többi bennlakó nem őrült, hanem különleges, és az intézet sem éppen az, aminek állítja magát.

Darren Shan – Vámpírkönyvek trilógia

Az összes Darren Shan story. A fiú egy nyugodt környezetben élt, míg a kis békés életének egyetlen sötét foltja, a legjobb barátja Steve, ki nem rántja belőle. Onnantól kezdve pedig már megy minden, mint a lavina.Mark Lawrence - Bolondok hercege
Ugyan még nem fejeztem be a könyvet, de a főszereplő Jalan herceg tökéletesen passzol ide, aki egy élvezeteket hajhászó, gyáva alak. Szépen éli a kis életét a királyi udvarban, hajkurássza a nőket, szerencsejátékozik, fogadásokat köt és menekül  az őt megverni kívánó személyek elől, de felbukkan az udvarban egy északi viking férfi, akit a királynő vesz meg egy rabszolga hajóról, hogy a férfi igazolja sejtéseit, mi szerint a Holt király szervezi halottakból álló seregét. Na, itt kezdődik Jalan érdekes utazása, ugyanis a herceg elhatározza, hogy megszerzi a vikinget, hogy az harcolhasson neki a küzdő vermeknél és fogadásokat nyerhessen, de arra nem számít, hogy a viking elszökik és nem sokkal utána egy balszerencsés esetnek hála egy varázslat összekapcsolja, majd őket így mintha egy láthatatlan kötél kötné, őket össze nem tudnak túl távol maradni egymástól. Tehát kell találniuk valakit, aki megszünteti a varázslatos, így együtt veszik nyakukba a világot, ahol Jalan nem igen menekülhet sehová, így kénytelen lesz szembe nézni gyávaságával, önzőségével és elő varázsolni egy herceghez méltó bátor és önzetlen oldalát.

2.Hamupipőke

Egy karakter, aki jelentős változáson megy keresztül.

Alex Flinn - Beastley

Kyle Kingsbury, Kyle több értelemben is hatalmas változáson megy keresztül. Az önző és hiú szépfiú rossz lánnyal szúr ki, aki bosszúból szörnyeteggé változtatja. Az átkot csak az igaz szerelem törheti meg. Kyle megtanulja, hogy nem a külső a fontos. Szörnyetegként megérti azokat az embereket, akiket addig lenézett és a saját életét is átgondolja.

Lisa Genova - Fél testben ép lélek.

Sarah Nickerson egy megrögzött munkamániás családanya. Munkájának "köszönhetően" balesetet szenved, minek következtében meg kell küzdenie a bal oldali neglekt súlyos következményével. Az élete fenekestül felfordul és szó szerint más irányt vesz.
Stephen King - Carrie 

Rá igaz ez a dolog, csak éppen ő nem a pozitív értelemben változik sokat. Kezdetben egy szürke, csendes, félénk lány, akit az anyja egy burokban nevelt fel (és ez az anyuka egy kicsit nagyon kattos és ráadásul még vallási fanatikus is), majd a történet folyamán ugyan megbátorodik, élettel telibb lesz és minden jónak tűnik, de a vége felé jön egy olyan dolog, ami miatt Carrie idegei felmondják a szolgálatot és a kedves, aranyos lányból egy tömeggyilkos lesz.3. Hófehérke és a hét törpe

Egy könyv vagy sorozat, amiben nagyon különböző karakterek vannak.

Takami Koushun – Battle Royale

Ebben az esetben a különböző karaktereket én nem faji alapon értelmeztem, hanem a személyiségüket vetettem össze. Egy élet halál harc közepette megmutatkoznak az emberek igazi jellemvonásai, hogy ki, hogyan áll hozzá az "ölsz vagy megölnek"szabályhoz és, hogy kinek mennyire erős a lelke. A Battle Royale egy fantasztikus könyv nagyszerű karakterekkel. 
Stephanie Perkins - Anna és a francia csók

Akár csak Cherry, én is a személyiségekre célzok különbözőség alatt. Annát a szülei elküldik Franciaországba, ahonnan elsőre kétségbeesetten próbál elmenekülni; végül megismerkedik az iskola tanulóival, akik egyenként nagyszerű és különleges emberek.
J.R.R.Tolkien – Gyűrűk ura trilógia

Hát szerintem a Gyűrűk ura trilógiát ide tehetjük, mert ott eléggé sokan vannak a szereplők és van egy-két változatos figura.
4. Csipkerózsika

Egy könyv, amin majdnem elaludtál.

James Dashner - Tűzpróba

Huh, most nagyon vacillálok két könyv között, de mivel az egyiket már eleget szidtam az előző Tag-ben, ezért a választásom a Tűzpróbára esett. Az első részét imádtam, de a másodikkal annyit szenvedte, hogy azt hittem, sosem lesz vége.
Rachel Vincent - Stray

Bár ezt a könyvet személy szerint nem olvastam, de az igaz, hogy jó pár "altató" hatású könyvön rágtam át magam. Példának mondanám Rachel Vincent Stray c. könyvét. ( Minden Stray rajongótól elnézést, ez nem ellenük irányul.) Sosem voltam a sorozatok híve, de itt már az első kötet elég volt ahhoz, hogy ne is változzon a véleményem.

E.L. James – Szürke trilógia

Az előző booktagben is sokat szidtam ezt a könyvet, de ismét ide hozom: Szürke trilógia. Számomra egyszerűen unalmas volt, nem is bírtam rendesen végig olvasni.
5. Az oroszlánkirály

Egy karakter, akivel valami tragikus, traumatikus dolog történt gyerekkorában.


Cassandra Clare – Pokoli szerkezetek trilógia

Will Herondale - Lássuk csak: (spoiler?) Will nővérét megölte egy démon, Will-t pedig ugyan ez a démon megátkozta azzal, hogy mindenki meghal körülötte, aki megszereti a fiút. Ezért Will megszökött otthonról és mindenkit próbált elidegeníteni magától, mert azt hitte, így védi meg őket. A csattanó: A démon becsapta Will-t, nem is volt megátkozva.


Brenna Yovanoff – Az elcserélt

Ehhez példának hoznám Brenna Yovanoff Az elcserélt c. kötetét. 
Aki még nem olvasta de kíváncsi rá, az most lépjen tovább.(!)
Gyerekkori traumáról volt szó, de itt mégsem a valódi főhős az aki traumaként élhette át a történteket, hisz ő gyerekkorában meghal. Vagy legalább is ezt lehet leszűrni. A városban ugyanis éjszakánként csecsemő rablások történnek; az elraboltak helyett hasonmás babákat tesznek, bizonyos elcserélteket. "Főszereplőnkkel"( Mackie Doyle) is ez történik. Mackie éveken keresztül betegnek hiszi magát, vas- érzékenysége miatt; míg egy nap találkozik egy idegennel aki elmondja az igazat. 


Mark Lawrence – Széthullott Birodalom trilógia

Ide is egy Mark Lawrence alkotta karaktert tennék, méghozzá Jorgot a Széthullott Birodalom című sorozatból.
A kezdeteknél egy tizennégy éves srácról van szó, aki valaha egy herceg volt. Lássuk mi történt vele: /Spoiler allert!!/
- Először kisgyermekként édesanyjával és fivérével tartottak hintóval hazafelé (ha jól emlékszem, mindegy a lényeg, hogy úton voltak). Útközben megtámadták őket a nagybátyja emberei és megölték az anyját és a testvérét is. Ő éppen, hogy csak megúszta és az egész mészárlást végig nézte.
- A támadással azonos estén egy mérgező tövises bokorban kötött ki és majdnem meghalt a méreg miatt, de időben kezelték, de így is hetekig fájdalmai és láza volt.
- Míg a tövises mérgétől szenvedett a gyógyítója molesztálta. /Ezt így kijelenteni nem jelentették ki, de nekem a sorok közül egy ilyen sztori is lejött./
- Aztán pár évvel később miután kitagadták (nem írom le miért túl hosszú), de visszatért a királyi udvarba a saját apja megpróbálja megölni.
Van még egy csomó minden, de szerintem ez bőven elég, hogy bizonyítsa a tragikus múlt állítását.6. A szépség és a szörnyeteg

Egy szörnyen hatalmas könyv, amitől az elején tartottál, de miután elolvastad, nagyon tetszett.

Libba Bray - Az az édes, távoli harang 

Az eddigi leghosszabb könyv, amit olvastam. 836 oldalas. Igazából nem attól féltem, hogy nem fog tetszeni, mert ez egy trilógia harmadik része, és nagyon szerettem ezt a történetet, hanem attól, hogy nem végzek vele időben. Ugyanis három napom volt rá, mert utána mentünk nyaralni és nem akartam ezt a nagy könyvet elcipelni és akkor még úgy voltam vele, hogy egyszerre csak egy könyvet olvasok. Szóval paráztam egy kicsit de végül sikerült befejeznem. (Igaz, nem sokat aludtam, azokban a napokban.)Diana Gabaldon: Outlander - Az idegen

Ez egy kb. 900 oldalas könyv; témáját tekintve elsőre unalmasnak is ígérkező, hát még ha megtekintjük az írót aki egy biológus! Az ember azt gondolná: " Ahj, biztos tele van szakszavakkal, nehéz, vastag, uncsi...". Eloszlatom a kételyeket: nem az! Bár az 1700-as évek Skóciájában játszódik(nagy részt), de Diana mindent megtett azért, hogy egy percre se unatkozzunk. Itt van erotika, akció és egy picit még a töri tudásunk is bővül. Én csak ajánlani tudom. George R. R. Martin – Tűz és jég dala trilógia

Ezt szerintem nem kell bemutatni senkinek, nagyszerű iromány. Egy teljesen új világot varázsol eléd, sok érdekes, változatos karakterrel. Nem mondanék róla semmi különöset, hiszen kevés az olyan ember, aki nem tudja mi ez vagy a sorozatot ne nézné. Szóval, aki fél tőle vállalja be nyugodtan, mert jó. 
Valamint az Outlander is ilyen volt számomra, ha már meglett említve, akkor ezt így hozzáfűzöm, mert imádtam. :D


7. Aladin

Egy karakter, akinek teljesül egy/a kívánsága.

Elisabetta Gnone – Fairy Oak trilógia

Hát, nem tudom, hogy ez jó válasz-e, de a Fairy Oak sorozatban, miután kiderült, hogy Vanília a fény és Pervinka a sötétség boszorkánya, az ikrek nagy vágya volt, hogy egyszer együtt repülhessenek és sikerült is nekik."Morbid" példa: Cally Taylor - A mennyország várhat. 

Az esküvő előtt pár nappal kezdünk. Adott egy pár akik imádják egymást de...a lány meghal. Hogy pontosítsak kitöri a nyakát. Bekerül egy purgatórium szerű helyre ahol eldöntheti, hogy felmegy a mennybe vagy szellemként vissza a Földre. Az utóbbit választja. Hogy ne lőjek le sok poént, (...) a lány " kívánsága" csak annyi, hogy a szerelmét ne kelljen elhagynia. Nem kell neki. Az úriember a történet végén szintén meghal. Így happy end-del zárulva, szerelmes párunkkal együtt vígan felmozgólépcsőzik a story a mennybe.


Nem igen olvastam olyan könyvet, amiben valakinek konkrétan lett volna egy kívánsága és végig azt üldözte. Nem tudom, ide őszintén nem tudok, mit írni, majd ha olvasok ilyet updatelem a bejegyzést. :D

8. Mulan

Egy karakter, aki másnak tetteti magát, mint valójában.

Marie Lu - Legenda

Bár nem az egész könyvön át, de June Iparis  tökéletesen épült be a szegénynegyedbe, gazdag létére. Remek katona és érdekes karakter.
Alyson Noel - Lúzerek és bálkirálynők

Tipikus a sztori: új suli, új emberek - tehát beépülök a menők közé. Aha, de ez nem mindig jön be...John Ajvide - Hívj be! - Eli

Itt igazából nem megjátszás van vagy másnak tettetés, hanem a rossz impulzusoknak köszönhetően történik a félre értés, de engem eléggé sokkolt, amikor kiderült, hogy valójában mi a helyzet vele. Nem részletezem, mert,a ki nem olvasta annak ez egy nagy dolgot csapna le és nem lenne jó, mert azt a sokkot át kell élni, csak úgy jó. :D


  

9. Toy Story

Egy könyv, aminek azt kívánod bárcsak valójában élnének a szereplői.

Cassandra Clare - A pokoli szerkezetek trilógia 

Will, Jem, Tessa, Charlotte, Henry, Magnus... egyszerűen imádom őket.

Amanda Hocking: My blood approves - A vér szava
Imádom a vámpírokat. Nincs több mondanivalóm.

J.K. Rowling – Harry Potter

/Már kilencéves korom várok, az az, hogy megkapjam a nyüves levelem Roxfortból, de eddig még semmi..../10. Leszármazottak

A kedvenc gonosztevőd, vagy erkölcsileg nem egyértelmű karaktered.

Cassandra Clare – Végzet ereklyéi trilógia
Na jó, ez a lista kicsit Cassandra Clare centrikusra sikeredik, ahogy látom de akkor is, a választottam: Jonathan Christopher Morgenster alias Sebastian. Én imádom őt, tudom, hogy szörnyű dolgokat tett, de ő csak egy megtört szívű gyerek. Alapból nem tehet róla, hogy démonvérrel született, hogy az anyja szörnynek látta és elhagyta őt (gyűlölöm Jocelynt) és, hogy az apja egy pszichopata. Esélye sem volt normálisan felnőni. (És milyen klassz neve van már :D tiszta Antikrisztus) 

Anne Rice – Vámpírkrónikák

Akárhogyan gondolkodom, személy szerint még sosem volt olyan alkalom, hogy a "gonosz" mellett álltam volna, vagy csak kedveltem volna. De ha már példát kell mondani akkor Anne Rice - Interjú a vámpírral c. könyvében Lestat, a vámpír egész ...tűrhető. ;)

J.K. Rowling – Harry Potter trilógia

Hmm.. hát számomra Draco Malfoy az egyyik örök kedvenc a gonosz mardekárosok oldalán.
De Lestatot én is írnám, mert őt is imádom. Ugyan az Interjú a vámpírralban nem igazán adódott lehetőség a megismerésére, de a további könyveknek viszont ő volt a főszereplője és egyszerűen fenomenális alak egy igen kalandos, érdekes és hosszú élettel a háta mögött.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése