2015. október 16., péntek

Mennybéli Szerelem - Kritika

Szia Reku! 
Kicsit sokára, de meghoztuk a kritikád.
A dőlt betű Tiát, a sima pedig Cherryt jelöli.

Kezdjük a designnal. Nekem igazság szerint tetszik, mert egyszerű és mutatós. Minden fontosabb menüpont megtalálható rajta, de ezek mégsem vonják el a figyelmet az irományról, valamint a fejléc is egész jó. Tetszik, hogy a két főszereplő hasonló ruhában pózol a képeken, viszont van pár negatívum is. Az első, az rögtön az infós menüpont, túl sokszor szerepel a blog szó. Felesleges ennyiszer kiírni vagy ki sem kell írni, hiszen úgyis mindenki tudja, hogy erről a blogról van szó.
 A második a fülszöveg. Szerintem kicsit hosszú és számomra zavaros is. Túl sok mindent akarsz vele elmondani egy szuszra. Szerintem írj egy tömörebb, rövidebb változatot. Helyesírási hibák is vannak benne, de erről, majd később ez nem a desinghoz tartozik. A "Rendőrségi archívum" nevet viselő oldalas menüpont megmosolyogtatott, ötletes kis neve van, valamint jó, hogy minden fontos dolgot külön oldalra gyűjtöttél. Hát mást nem nagyon fűznék hozzá, szép és kellemes, nekem bejött. Cherry?


Nekem leginkább a designban a színe tetszik, mert nagyon kellemes környezetet teremt az olvasáshoz. Tia a legtöbb dolgot már leírta, viszont egy valamiben nem igazán értek vele egyet. Nekem a fejlécen lévő emberkék annyira nem tetszenek. Az jó dolog, hogy rögtön látjuk: felnőttekről lesz szó, a sok tini románc közt megbújó gyöngyszem. (Mondom úgy, hogy én is tinikről írok, na mindegy.) Viszont nekem nem annyira jön be az egyforma ruha és a póz, ahogyan állnak, mert mikor rájuk néztem, az első dolog, ami eszembe jutott, az "A nagy házalakítás" volt. De egyébként komoly bajom nincsen vele, aranyos.

A fülszöveg valóban túl hosszú és eléggé zavaros. Próbáld meg csak a leglényegesebb és a legfigyelemfelkeltőbb részleteket beleírni.

No, hát neki kezdtünk a történetednek, ami jó, bár az én ízlésemnek túl romantikus, én inkább a sötétebb, horror párti vagyok. Eddig három fejezetet olvastunk el, sok hibát nem találtunk benne, de amit igen, mindjárt mondjuk szép sorban.  
Kezdjük az írásoddal az elemzést. Szerintem jól írsz, részletesen és jól fogalmazol, a helyesírási részével annyi probléma van csak, hogy sok a szóismétlés. Cherry, valami hozzáfűzni való?

Igen, van. Valóban a fogalmazási készséged a helyén van, csak pár elírás az, ami zavaró, de semmi komoly. Kivéve az igeidő váltogatást. Nagyon gyakran csinálod, hogy az egyik mondat múlt a másik meg jelen. Egységesítsd és nem lesz semmi probléma a szöveggel. Az még jegyezd meg, hogy ha írsz egy kijelentőmondatot és utána kötőjellel csatolsz megjegyzést (pl: Balala - mondta xy.) Akkor a kötőjel elé, vagyis a kijelentő mondat végére nem teszünk pontot, csak felkiáltó vagy kérdőjelet. Jöjjön a tartalom. Tia?

Annak ellenére, hogy nem az én műfajom, nincs ezzel sem sok problémám, csak annyi, hogy nálam van némi képzavar, mondom is, hogy mikkel kapcsolatban.
Első az, hogy most tulajdonképpen milyen időt írunk? Csak mert az első fejezet előtt van egy olyan kis felírat, hogy 1986. március 10., viszont van egy két dolog, ami nem oda illik, például, az az autó márka (Aston Martin DBS V12) beleírva a történetbe, ami akkor még nem létezett. Emlékszem még apámnak mekkora öröm volt, amikor szerzett egy Trabit, mert az volt a legszuperebb autó, jó ez már kicsit később volt olyan kilencvenkilenc környékén, és ugye bár azt se feledjük, hogy Magyarország, ami kicsit el van és mindig is el volt maradva, de a lényeget érted. Valamint a kocsival kapcsolatban még érdekelne, hogy a csaj, hogy tudta így belőni az autó pontos márkáját? Ilyen esetben szerintem sokan még abban sem lennének biztosak, hogy láttak egy autót. Jó persze, ha a csaj ilyen profi, akkor okés, csak akkor ezt említsd, mert ez így kicsit bizarr, hogy egyből rá tudja vágni a márkát meg mindent.


További anakronizmus például a mobiltelefon. Leírásod alapján: "Amikor az apró készülék a kezemben volt feloldottam a képernyőzárat."

Tudod, milyen mobilok voltak 1986-ban? Megmutatom, hogy Sophie milyen "apró" telefonon oldotta fel a "képernyő" zárat:
A másik dolog, ami összezavaró, azok az országok és a nyelvek. Kezdjük azzal, hogy a nevek alapján a történet szereplőinek kb. 80%-a angol/amerikai (vagy egyéb angol anyanyelvű ország lakosa).
Az első kérdés, ami felmerül, hogy Olaszországban a rendőrrel milyen nyelven beszélt a nő? És miért Németországba megy haza, ha angol a neve és mivel a Mr. Miss, megnevezéseket használják ezért gondolom nemzetiségében is valamiféle angol anyanyelvű. Szóval van itt egy olasz/német/angol keveredés. Említhetnéd, hogy hol milyen nyelven beszélnek.

Igen, ez a telefonos és ez a nyelves/országos kavarodás nálam is gond volt,valamint még van egy dolog, amit nem értek. Hogy a csaj most rendőr vagy titkos ügynök? Csak, mert sima kis mezei zsarut nem küldenek tanúvédelmi programos küldetésekre, csak is kizárólag ügynököket és ha már a tanúvédelem akkor még annyi, hogy barátnőket sem visz magával az ember, akit elküldenek, semmilyen körülmények között, ha csak nem kolléga az illető és vele kellett mennie, mert őt is parancsot teljesít. Meg ha valakit tanúvédelem alá vesznek, az azt jelenti, hogy az addigi énje eltűnik, vagyis új személyazonosság, új lakcím ergo teljesen szakít az addigi életével. Ennek az egésznek a lényege az álcázás, elrejtés, titoktartás, senki nem tudhatja hol vannak csak is az a szervezet, akik a tanúvédelmet intézték. Ajánlom, hogy kicsit olvass nézz ennek utána, mert ez így pöppet sántít.

Na, lássuk, mi volt még ebben a három fejezetben. Megismerhettük a világmindenség egyik legszörnyűbb, legundorítóbb anyját. (Sophie-ét) Nagyon felhúztam magam azon a nőn. Bocs, ez nem hiba, csak ki kellett írnom magamból.
Ami viszont hiba szerintem és, amin kicsit változtathatnál, azok a leírások. Bocsánat, hogy ezt mondom de unalmasak a részek. Számítanak a részletek és jó ha hosszú egy fejezet, de nem kell túlzásba esni. Nagyon vontatott. Szerintem senkit sem érdekel pl,, hogy a csaj két kanál kakaóporhoz sok tejet önt, majd negyvenöt másodpercre rakja be a mikróba.

Igen az anya viselkedése kicsit engem is meglepett. Miért nem örült, hogy a lánya él? Miért őt hibáztatják? Mondjuk ezt alapból nem értem, hiszen nem Sophie hibája volt, ő a munkáját végezte és ha a barátnője bevállalta ezt a dolgot, a veszélyek ellenére is, akkor az nem Sophie lelkén szárad, legalábbis szerintem, de ugye kinek a pap kinek a papné. Mindenki máshogy gondolkodik és érez, de ezt nem azért mondom, mert hiba csak ilyen mellékes gondolat menet, hogy tudd, hogy érzek olvasás közben. 
A leírások néha nekem is kicsit hosszúak, de ez megint csak olyan dolog, hogy kinek mi. Ez valakinek nagyon tetszik, sőt kifejezetten az ilyet keresi és élvezi, de van akinek kevésbé tetszik, szóval én ezt sem mondanám igazából hibának. Szerintem az első három fejezetről ennyi vagy esetleg Cherry neked még valami?


Semmi, jöhet a következő adag.


Oké, akkor jöjjön a következő négy fejezet. Igazából nem sok mindent tudok róla mondani. Teljesen rendben van, ugyan nekem még mindig túl romantikus.  Nem vagyok híve az ilyen fajta dolgoknak, de ez nem von le abból, hogy a történet egy teljesen korrekt és olvasható jó kis sztori, azoknak akik szeretik az ilyen "Első látásra szerelem, plusz egy kis dráma" kombó dolgot szerintem imádnák.
Lássuk, mi történt ebben a négy részben és mi mindent vettünk észre.
Most már teljes képet kaptunk a főbb karakterekről, már mindenkit ismerünk. Sophie és Sebastian (egy kicsit klisés módon) egymás karjaiba zuhannak és menthetetlenül egymásba szeretnek, de annyira, hogy az étterem közepén egymásnak esnének, de mivel ezt nem tehetik, megtörténik az első randi, aztán ezután gondolom jön a többi. 
Szóval kaptunk pár cuki (meg Sophie számára ciki), romantikus jelenetet. A fentebb említett hibákon kívül itt sem vettem észre mást szóval újat nem tudok mondani. Jók, romantikusak és cukik voltak a jelenetek. Cherry?


Nekem is kicsit gyors a tempó, mintha nem is szerelemről lenne szó, hanem arról, hogy mindketten nagyon ki vannak éhezve. Ezt jelzik Sebastian kamasz fiúkra jellemző, önkéntelen merevedései, minden apróbb ingerre. A "részeg disznót megleckéztetjük" rész viszont nagyon tetszett, már vártam, hogy mikor jön el ez a pillanat. Talán még az szúrt szemet nekem, hogy ezer euró egy hétre nem sok egy kicsit? Főleg úgy, hogy a nőnek nem is ez a szakmája. Persze lehetséges, gondolom. Viszont itt megint jön egy olyan hiba, amiből két dologra tudok következtetni. Egy: véletlenül írtad az első rész elé, hogy 1986. Vagy: Tényleg ebben a korban játszódik a történet, viszont semminek nem néztél utána. 1986-ban még nem volt euró Németországban, márkával fizettek.

Más nem jut eszembe. Tia, még valami?

Ha már kamaszok nekem még az jutott eszembe, hogy Sophie kirohanása az étteremben (amikor rájött, hogy Natalie elmondta a srácoknak, hogy rendőr volt és kilépett, mert történt egy baleset) kicsit túl tini hisztis kiakadás volt. Egy felnőtt emberhez nem illett ez a reakció, szerintem. 
A "részeg disznót megleckéztetjük" jelenet nekem is tetszett. 
A fizetés az engem is meglepett, szerintem az a heti ezer euró kicsit valótlan. 


Ennyi szerintem, szóval jöjjön a következő három rész, de előtte nézzük meg ezt az új fejlécet ha már ilyen lassan és spontán módon haladunk. 

Nekem sokkal jobban tetszik, mint az előző. Sokkal élesebbek a képek és erősebbek a színek. Tök jó, szerintem szép munka, dicséret a készítőnek. Egyetlen egy dolog van, ami nem tetszik rajta az a cím betűstílusa, abban is csak az az egy dolog, hogy a mennybéli szó végén, olyan mintha egy "s,, betű lenne. Az elírás vagy az "i,, vége olyan kacifántos? Mert minél többet nézem annál inkább elírás gyanús, teljesen úgy néz ki, mint az "s,, a szerelem szó elején. 
Cherry?


Nekem is tetszik az új fejléc, bár icinyke picinykét túl vattacukor hangulata van, de mivel romantikus blog, szerintem illik hozzá. Más hozzáfűzni valóm nincs.


Szóval a történet folytatása: Az elején az a rendőrségi jelenet, mikor a bűnügyi aktát olvasta Sebi, nekem nagyon tetszett. Az volt az egyik legjobb momentum a részben.
Viszont az anyás dolgon nagyon kiakadtam. Azt a jelenetet pszichológiailag ki lehetne elemezni. Létezik ilyen anya a Földön? Biztosan. De ez nagyon durva volt, én úgy megvertem volna, ha az anyám ha nem, az amit művelt és mondott, nem emberi. Egy gusztustalan, ocsmány lény.  Egy izé (jobb szó nincs rá) amit serpenyővel kéne agyonverni. Ez a véleményem az anyjáról.
Tia, csak én vagyok ilyen érzékeny? Mi volt a te reakciód?

Az elején Sebi bűnügyi aktát olvasós jelenete szerintem is jó volt, de azon az anyás jeleneten én csak pislogtam, mint döglött hal a szatyorban. Az szerintem nagyon átment a ló túloldalára. Engem nem az anya viselkedése zavart. mert nyilván vannak fasz /elnézést a kifejezésért/ anyák, hanem nekem magával az írással volt problémám. Olyan volt az a jelenet, mintha két tizenhat éves tini lány veszekedését olvasnám, holott elméletileg mindkettő felnőtt nő. Oké, hogy kell egy kis dráma a sztoriba és te egy ilyen szálat választottál. Ezzel nincs baj, csak figyelj, hogy ne legyen túl buta, gyerekes és alpári a veszekedés, mert az nagyon elvesz az élvezetből. Ezt pedig most nem bántásként írtam, mert ügyesen írsz és ilyenekkel ne rontsd el. Cherry merre tovább?


Huh, ennél a kupac résznél vált biztossá az, hogy az elején azt a dátumot csak véletlenül írtad oda, mert a csaj 1986-ban nem nézte volna le a receptet az internetről a laptopja segítségével. Plusz az a dátum márciust írt, és a történet kezdete óta maximum egy hét telt el, de ezekben a részekben már ősz van. Most én néztem el valamit?

A másik, hogy olyan furcsán viselkednek a szereplők, és olyan gyors minden, nem csak a szerelem, de a barátság is. Nataliaval olyan kedves és ragaszkodó, mintha már évek óta puszipajtások lennének. Egyszerűen bizarr.
Tia?

Igen, hasonló érzéseim vannak nekem is. Az a dátum az elején nekem is ilyen totális kép zavart okoz a fejemben. Az most elírás vagy mi? 
Aztán igen a gyorsaság. Teljesen elvesztettem az idő érzékem. Most mennyi idő telt akkor el a baleset óta? Meg ez a két nap múlva már a barátaimnak titulálok, olyan embereket akikkel alig beszéltem valamit. Nyilván vannak ilyen kis szociális egyének, nekem is van egy ilyen ismerősöm, aki egy óra alatt képes (jó ez kicsit túlzás, de a lényeg meg van) barátságot kötni valakivel, de Shopie egyáltalán nem tűnt ilyennek az elején, sem később. 
És nekem még lenne annyi észrevételem, hogy néha kicsit túl intim Alex és Shophie kapcsolatának leírása. Testvérek jó kapcsolatban, de néha kicsit túl... huh... ömm .. nem is tudom, hogy fogalmazzam... tálán, úgy hogy néha túl romantikusak a leírások, a köztük zajló párbeszédek, érzelem leírások. Nem tudom ez így érthető-e. 
Cherry?


Hát igen, Alex. Volt olyan leírás mikor ha nem tudtam volna, hogy a bátyjáról van szó, azt  hittem volna, hogy Sebastianról.

Emellett, a párbeszédek elég sablonosak és negédesek. Nem realisztikusak.
Könnyen bele lehet zavarodni az idő múlásába, például ha jól emlékszem Sophie két napja, (max három) dolgozik a borozó/kávézóban, de Doug múlt héten bánt vele rosszul? Akkor már ott volt Sophie egyáltalán? Plusz eskü Düsseldorfba költözöm. Hogy itt mindenki két perc alatt talál magának munkát, elképesztő. Alex valami keresztapa maffiavezér lehet, hogy így beszervez mindenkit valahová.

Az utolsó négy fejezet eléggé vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Először is végre volt egy kis izgalom, és félelem az áramszünetes incidens alatt. Nagyon tetszett! Viszont sok mindent nem értettem ezzel kapcsolatban, például:
1. Ott volt a házban három és fél rendőr és egyiknek sem jutott eszébe erősítést hívni?
2. Egy majdnem gyilkosság és egy fenyegetés valamint rongálás után az emberek általában a rendőrségre mennek feljelentést tenni, de ők élték tovább nyugodt életüket, mintha semmi sem történt volna?
3. Mi lett a betört ablakkal? Mindent részletesen leírsz, de ez valahogy kimaradt, pedig engem érdekel.
Aztán újabb pörgős rész: A lövöldözés. A kérdéseim:
- Miért rabolnak ki pont egy borozót maszkos emberek fényes nappal, olyan fegyverekkel amikkel egy országot meg lehetne hódítani?
- Miért nem tesznek semmit a rendőrök? Miért nem veszi ezt senki észre az utcáról?
- Mik ezek a pontos fegyverleírások? Bármilyen profi is a csaj ilyen nincs! Főleg ilyen nincs: 
Colt M4A1 with 4 position collapsible stock, RIS foregrip, folding rear sight, and ACOG scope - 5.56x45mm-
 Ez honnan másoltad ki? És ha már ilyen pontosan, akkor legalább magyarul!

Az áramszünet utáni reggel leírása irtó cuki volt, klasszul mesélted el. Meg Sophie akciózása a kávézóban, az is jó volt.
Viszont mekkora balf*sznak kel lennie egy rendőrnek, hogy elfelejtse, hogy ott fekszik egy terrorista félautomata fegyverrel a pult mögött? És ha elkapták a két társát, akiknek szintén tömegpusztító fegyverük volt és teszem azt elkobozták tőlük, akkor volt nekünk egy ex rendőrünk fegyvertelenül, egy rendes rendőrünk pisztollyal és két másik, akiknek a saját fegyverük mellet  még ott volt az a két másik elkobzott, (amelyik közül az egyik egy AK-47-es szerintem, mert AKS-47-ről még nem hallottam, persze nem vagyok szakértő) és egy nyamvadt embert nem tudtak volna lefegyverezni?

No hát, én is elolvastam az utolsó részeket. 
Az nekem is nagyon tetszett, hogy végre volt egy kis akció a sztoriban. Én például az áram szünetes részt sötétben olvastam és néhány helyen hatásosra sikerült. Az a rész tetszett, viszont azt én is elég furcsának találtam, hogy egy egész doboz fegyvert raktárolt el otthon a csaj. Milyen fegyvertartásija van neki? Tudtommal rendőr akkor sem tarthat magánál fegyvert, még akkor sem ha a munka helyén használja, mert műszak végén le kell adnia a felszereléseit. (Legalábbis itt M.o-n így van. Nem tudom Németbe és máshol, hogy működik, de szerintem ott is hasonlóak a szabályok.) Szóval egy ex-rendőr meg még amúgy sem tarthatja meg a fegyvereit.
Az áram szünet utáni reggel nekem is tetszett az tényleg aranyos volt, mintha egy kis romantikus filmből lett volna kiszedve a jelenet. Jó volt, kellemes hangulattal.
A borozós rablós jelenet már nekem sem igazán nyerte el a tetszésem. Ilyen fegyverekkel minimum egy bankot rabolok ki és ha már fegyverek én is megkérdezném, hogy honnan a fenéből tudta így beazonosítani a csaj? Az még oké, hogy a fajtáját megmondja, mert sok mindenről ránézésre meg lehet állapítani, de hogy még azt is látja, hogy egy 5.56x45mm-es? Meg szerintem ez a műszaki pontosság felesleges egy ilyen jelenetnél senki sem arra kíváncsi, hogy milyen fegyver van a tolvajnál, hanem, hogy mi fog történni. Legalábbis szerintem. Valamint, azt én sem értettem, hogy ha ott van három rendőr is a helyszínen, akiknél fegyver van miért nem lépnek semmit. Ha egy rendőr jó rendőr, akkor gyors a reakció ideje. Simán fegyvert ránthattak volna, amíg az egyik hapi a mennyezetet pufogtatta, de nyílván akkor nem lett volna akció, tudom, csak ez így kicsit szürreális jelenet volt.
Ami még hasonló jelenet volt az Sebi műtétje volt vagyis a sérülése, mert hogyan lehet valakinek a máját összevarrni? Lehet egyáltalán ilyet? Szerintem nem, de ha igen akkor nem szóltam, viszont ha lehet is akkor is szerintem tovább tartanák bent az embert egy életmentő műtét után, mint egy hét.
A többivel viszont nem volt problémám. Ilyen kis romantikus könyvbe illő, drámai jelenetek. Izgulás, megkönnyebbülés majd boldogság és szerelem. 
Cherry összesítünk?

Összességében szerintem, nem egy rossz blog. Vannak hibái, mint helyesírási, dramaturgiai, és logikai tekintetben, amiket érdemes lenne átgondolni, kijavítani. De például ha az elejéről kitörlöd azt a dátumot, máris sok kötözködésünk értelmét veszti.

Igen egyet értek Cherryvel ez egy jó kis blog, csak egy-két helyen ráfér a finomítás. És igen, hogy ha törlöd az elejéről azt a dátumot, akkor sok minden más értelmet nyer, sok minden jobban beleillik majd a sztoriba.

Ennyi lenne a kritikánk. Reméljük tudtunk segíteni és nem bántottunk meg semmivel. Sok sikert kívánunk a továbbiakban a múzsa legyen veled! :)
 Puszil, 
     Cherry&Tia

2 megjegyzés:

 1. Sziasztok!
  Nagyon szépen köszönöm a kritikát, ígérem megpróbálok javítani rajtuk :) Remélem sikerül majd :) Hálás vagyok, hogy olvastátok a blogom és véleményt alkottatok! :)
  Köszönöm szépen! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Nincs mit, mi is köszönjük, hogy elolvastad a véleményünket és, azt pedig még inkább, hogy egy-két tanácsot meg is fogsz fogadni. :)

   Törlés