2015. június 10., szerda

Férfiak, asszonyok és gyermekek! vagyis "Ha haragszol az anyádra, nézd meg ezt és rájössz, milyen jól jártál vele."

Ma találkoztam ezzel a filmmel, vígjátékot keresve. Persze már a cím alapján rájöttem, hogy ez inkább dráma lesz, mint komédia, de azért belenéztem, vagyis végignéztem. 

Az első meglepetés Adam Sandler volt, akit először, esküszöm, fel sem ismertem. Felette is rendesen elszállt az idő. De nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy a film azt mutatta be, hogy az internet, milyen hatással van a gyerekekre és a szülőkre. ELŐRE SZÓLOK, ez nem egy filmkritika lesz, hanem a világ legrosszabb anyjának bemutatása! 
Jó, nem. Biztos vannak nála rosszabbak is, de jelenleg a felháborodás és a heves indulatok irányítják az agyamat.
Már korábban is éreztem így szülőkkel kapcsolatban, Anna Sheehan Hosszú álom című könyvének olvasása közben. Kimentem a szobámból és megmondtam anyukámnak, hogy most olvastam a világ legrosszabb szüleiről, és hogy örülök, hogy én nem ilyeneket kaptam. 
Lehet Spolier, szóval ezt a kis részt csak az olvassa, aki már olvasta ezt a könyvet, vagy egyáltalán nem áll szándékában. Szóval, a lényeg az, hogy ebben a modern csipkerózsika mesében, a főszereplőnk nem varázslat hatására alszik évtizedeket, hanem egy hibernáló kamrában tartják. A szülők - akiknek nem kellet volna gyereket nemzeniük – rettentő gazdagok és nagy hatalommal bírnak, de a neveléshez nem értenek. Mikor épp elutaznak valahova, vagy csak nem szeretnének vitatkozni a lányukkal, bedugják őt egy fagyasztókamrába, had alukáljon. Néha hónapokat. Így alakult ki az a helyzet, hogy a lánynak már 30 év körül kellene lennie, de még mindig kamasz, a sorozatos fagyasztások miatt. És ha ez még nem lenne elég, egyszer „véletlenül” évtizedekre benn felejtik, és így indul el a történet.

Na, de térjünk vissza az eredeti témához! Ebben a filmben több olyan karakter is megjelenik, akikre szívesen rákiabálnék, hogy „te idióta!”. Például ott van a lány, akit egy fiú megalázott az egész iskola előtt, ezért a lány fogyókúrába kezdett és betegesen vékonyra fogyott, de még akkor sem hagyta abba a diétát (mondjuk ki, az anorexia felé tart), ráadásul még le is feküdt azzal a fiúval, aki kigúnyolta. Az ilyen lányra szokás azt mondani, hogy ostoba liba. De menjünk is tovább, a következő áldozatunk egy anyuka lesz, de még nem a legrosszabb. Rá annyira nem tudtam haragudni, csak botlásai voltak, például, hogy a 15-16 éves lányával, csináltak egy weboldalt, ahova a lány enyhén kihívó fotóit töltögették fel (nem pornó, de nem is korának megfelelő képek) a látogatók meg előfizethettek az oldalra, ennek később lesznek következményei, és az anya is belátja, hogy tévedett. Neki meg is tudtam bocsájtani, de a következő némbernek, nevezzük nevén, kurvának egyáltalán nem.

 A megbocsájtás fel sem merült bennem, a film végére már azért esedeztem, hogy lője már fejbe magát, de ez nem történt meg. A lényeg a következő, az a paranoiás, irányítás mániás némber ellenőrizte a lánya minden oldalát (facebook, twitter stb.), tudta minden jelszavát, követte a telefonját, olvasta az e-mailjeit, üzeneteit, kedve szerint törölhette őket, mindent átnézett, a lányának esélye sem volt a magánéletre. De ha ez még nem lenne elég, eljött az a pont mikor a nő halálát kívántam, de úgy istenigazából. Elkobozta a lánya telefonját, mert olyasmit talált a gépén, ami szerinte felháborító, aztán a lány barátja (pasija), aki amúgy eléggé depressziós, írt a lánynak, hogy átmehet e hozzá, mert egyedül és üresnek érzi magát. Erre az a szajha válaszolt neki, hogy hagyja békén, mert már unja és igazából soha sem kedvelte, ezzel megadva az utolsó lökést. A srác öngyilkosságot kísérelt meg, szerencsére időben rátaláltak és kórházba vitték. A nő végül leállt az áskálódással, de véleményem szerint pszichiátrián a helye.Ilyen kegyetlen és ostoba anya, az Imák Bobbyért című filmben volt még. Neki se tudtam megbocsájtani, és nem értettem a végén miért emelik piedesztálra, és hogy feledkezhettek meg róla, hogy mit tett. Plusz ebben a filmben hangzott el egy olyan gyászbeszéd a templomban, ami felháborító és visszataszító. Én katolikus vagyok, de azt a papot én legszívesebben arcon köptem volna.
TUDOM, vannak, akik arra gondolnak, hogy van ennél rosszabb, vannak szülők, akik éheztetik, verik a gyereküket, de ne felejtsük el, hogy mentálisan is nagy kárt lehet tenni egy gyermekben.
Ez egy érzelem dús véleménynyilvánítás volt részemről. Ha nem is teljes értékű a poszt, legalább kiírtam magamból.-Cherry

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése