2015. február 10., kedd

Zajder Kinga - Midnight death - Kritika

Szia Kinga!

Kezdeném a blogod kinézetével.
A fejléc egész jó, de néhány helyen furin néznek ki az össze mosott részek. 
A cím pedig néhol beleolvad a háttérszínekbe.
A blog maga egyszerű, praktikus elrendezéssel, könnyen kiigazodik rajta az ember. Ez egy plusz pont, viszont itt megint jön egy de.
Engem kissé zavar a sötét alapon, világos szürke szöveg. Nagyon rikít és egy idő után jojózik tőle az ember szeme, vagy legalábbis az enyém biztosan.
Szóval egy javaslat: picit fordíts a színarányokon. Legyen több a világos és kevesebb a sötét. Például nekem a régebbi fejléced színvilága sokkal jobban tetszik. Szerintem hasonló árnyalatokban gondolkodj és ne sötétben. :)

Most pedig térjünk rá a történetre. 
Az alapötlet nagyon egyedi és izgalmas. Tele van mágikus lényekkel, varázslattal, mágiával. De mint Rumplestilltskin is tudja (és mi is), hogy "The magic always come with a price" azaz a varázslatnak mindig ára van. 
Na, hát ez a te esetedben is így van. 
Hogy miért írom ezt? 
Hát azért, mert ez magában a történetben be is igazolódik, hogy ha valakinek varázsereje van vagy csak él a varázslattal annak tuti nem lesz egyszerű élete. 
A te sztorid pedig tele van varázslatos elemekkel és ezek megkövetelik a fizetséget méghozzá a helyesírásodtól.
Ezt nem rosszindulatból mondom, félre ne érts. Csak egyszerűen nagyon (de tényleg nagyon) sok hibád van. Nem ártana egy bétát fogadnod, mert alattomos kishangyákként nyüzsögnek a történetben, ami igazából egy nagyon élvezhető és izgi kis sztori lenne, de ezek a hibák nagyon rontanak az élvezhetőségen. 
Ki is gyűjtöttem pár példát csak, hogy lásd. 

    - "az embereken járvány honolt" - A járvány nem honol embereken. Ezt nem mondjuk (és nem is írjuk). Ezt általában úgy használjuk, hogy járvánnyal fertőzött emberek, járvány söpört végig az xy nevű helyen. 
   - "Az agyamban elszálltak a gondolatok" - Ennek a mondatnak pedig eléggé furi jelentése van. A gondolatok ilyet nem csinálnak az ember fejében maximum kavarognak vagy a fejéből elszállnak a gondolatok, de semmiképpen sem benne.
   - "kacskaringóztam a bokrokkal, és különböző másfajta nővényekkel." - Hogy lehet kacskaringózni a bokrokkal meg a növényekkel? Kiugranak a földből és mennek utánad/veled? 
   - "kimutatta a gyönyörű szép fehér fogait" - Először is felsorolásnál vesszőt teszünk. Másodszor, ezt a kifejezést, hogy kimutatja a fogait nem használjuk egy vigyor/mosoly leírására. Azt, hogy valaki kimutatja a foga fehérjét, arra szoktuk használni, amikor valaki felfedi előtted a "sötétebb" oldalát.
   - " a hold sem úgy sütött" - A hold nem süt, hanem világít.
   - "Körbeforogtam magamon" - Ez nálam kisebb képzavart okozott. Ez fizikailag lehetetlen cselekedet.
   - "engeszteltük kifele" - Engeszteltük ki. 
   - " lekapcsoltuk rá a villanyt" - Ilyet sem használunk. Nyelvtanilag helytelen. 
   - " rá fagyott a mosoly" - Ezzel az volt a baj, hogy kétszer használtad, olyan pillanatban, amiben örömében mosolygott az illető. Ezt viszont csak akkor használjuk, ha mondjuk rossz híreket kapsz abban a pillanatban, mikor vidám vagy. A rossz hír az arcodra fagyasztja a mosolyt. A boldogság nem.
   - "változtam volna át fele" - Ilyen megfogalmazás sem létezik. Az a fele ott felesleges és nyelvtanilag helytelen.
   - "Nem is tudja kicsoda saját maga" - Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni...
   - " az agyam nem tudott uralni a testemnek" - Az agyam nem tudott uralkodni a testemen.
 Hát ennyi lenne a példákból és ez még csak pár látványosabb, mert ezeken kívül rengeteg a betű, szó elírás, az ékezet, vessző hibák és a hasonló mondat részek, fogalomhasználatok, mint amiket kigyűjtöttem. Nagyon javaslom, hogy keress egy bétát.
Most viszont vissza ugrok még kicsit a történethez. Nekem az idő kezelésed nagyon zavaros volt. Egyszerűen nem tudtam nyomon követni az idő múlását. 
Egyik pillanatban még gimnazista aztán mire a történet végére érünk már három éve végzett az egyetemmel a lány. 
Ezzel nem lenne gáz csak nem jelezted minden estben, azt ha hosszabb időintervallumot ugrottunk át.
A karakterekről még annyit, hogy egész jól ki dolgoztad őket, bár lenne még mit finomítani, hogy teljesen valóságosak és sokkal összetettebb érzelmi világgal rendelkező személyekké váljanak.

Hát ennyi lenne.
Remélem nem bántottalak meg semmivel, ha mégis akkor nem állt szándékomban. 
Sok sikert a továbbiakban! 
Puszil: Glamy
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése