2015. január 31., szombat

Kiwi stories kritika

Szia, Szonja!

Általában igen csak szkeptikusan állok a realisztikus, fantasztikus elemektől mentes történetekhez, mert néha elég unalmasak, máskor meg – a kategória ellenére – eléggé elrugaszkodnak a realitástól. A te történeted viszont magával ragadó, csupa hétköznapi problémával foglalkozik, és teljesen bele tudja magát élni az ember. Szerencsére, hanyagoltad az egy perc alatt egymásba szeretnek, aztán másnap már járnak klisét, így sokkal hitelesebb.  A mellékszereplőket is szépen kidolgoztad.
A párbeszédek nagyon jók, viccesek és természetesek.
Ami negatívumot tudok írni az az, hogy néha nem a megfelelő szót használod, bár ez ritkán fordul elő. Ami ennél fontosabb, az az „idő” kérdése. Jelen vagy múlt? A történet alapjában véve múlt időben van írva, de néhol megjelenik a jelen idő is, ami azért furcsa, mert egy-két fejezet után rájöttem egy fajta logikára, (még ha véletlenül is írtad, én találtam) hogy miért is írtál valahova jelent, de aztán jött egy következő jelenet, ahol meg lerombolódott az elméletemet.
Szerintem két múlt létezik:

  • ·        Éppen csak múlt
  • ·        Régi múlt


(Az elnevezésük azért hathat bénának, mert most találtam ki őket és ennyi telt az energiámból.)
Az „éppen csak múlt” olyan múlt, amit akkor használsz, ha úgy írsz múlt időben, mintha csak a pár másodperccel ezelőtti dolgokat mesélnéd, szinte jelen idő. Szerintem alap koncepcióba ez jellemző a te írásmódodra.
A „régi múlt” olyan, amit akkor használsz, mikor a távoli jövőből, életed végéről, vagy a történetszál végéről mesélnél a régi dolgokról.  Néha ez is megfigyelhető nálad.
Konkrétan: Mikor néha leírsz egy kinézetet, vagy tulajdonságot, akkor jelenben írsz, de amikor a főszereplő anyjáról beszéltél az múltban volt. Ha ez nem „régi múlt” akkor az anya jellemzését is jelenbe kéne írni, más különben úgy hangzik, mintha már meghalt volna, amit „éppen csak múlt”-ban a lány még nem tudhat.

Ennyi lenne. Szerintem jól írsz, csak így tovább!

-Cherry

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése