2015. január 11., vasárnap

BR Cat: Jade kritika

Szia BR Cat!

A fülszöveget olvasva, olyan érzés fogott el mintha egy YA vagy egy hard selection könyvet tartanék a kezemben, és a történet olvasása közben sem kellet csalódnom.
 Az alap ötlet kreatív és a megvalósítás is rendesen megállja a helyét. Tetszik a stílusod és az, hogy egy szerethető, izgalmas női karaktert hoztál létre. Sokan gondolják azt, hogy fantasyt írni könnyű, mert szabad kezed van benne, de ez nem igaz. Te képes voltál megalkotni egy saját világot, saját élőlényekkel és szabályokkal.

A helyes írás kérdése szerintem itt nem téma, néhol van egy-két figyelmetlenség - például pont helyett vessző - de ez szinte elkerülhetetlen. Néha egy-egy szó elírást találtam, de  egész történetet átfogó, visszatérő hibák nincsenek.

Jól alkalmazod a "balladai homályt", egy kis értetlenség sosem árt. Brutális őszinteséggel írsz le minden kegyetlen dolgot, ami segít az olvasónak átérezni a szereplők helyzetét.

Ami szerintem negatívum benn, hogy túl sok a leírás. Néhol már úgy éreztem, hogy egy orosz realista műbe csöppentem. Bár lehet, hogy ez valakinek tetszik, szóval ez csak személyes vélemény. Viszont ennek kapcsán egy formai dolog a blogon, hogy talán nem lenne ennyire zavaró a hosszú szöveg, ha mások lennének a színek, mert így 2-3 fejezet után fájt a szemem és mindenhol vízszintes csíkokat láttam.

Ez sem igazán jellemző az egész történetre, talán csak egy vagy két helyen láttam, hogy olyan személyről írtál aki ott sem volt, mármint nem a látomásokra gondolok, hanem konkrétan mikor Jade menekült és valaki megragadta a karját, és írtad, hogy Lesu volt az, de aztán Gare-nek szólította. Sokáig ültem ez a rész fölött, mert olyan gyorsan ismertünk meg, sok idegen nevet, hogy hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy ez most elírás, vagy én kavartam össze valamit.

Összességében, ez egy nagyon klassz történet. Egy kis odafigyeléssel és/vagy egy jó szerkesztővel akár még könyv is lehetne belőle.
-Cherry

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Köszönöm szépen, hogy időt szakítottál rá és megosztottad velem a gondolataidat. Olvasva a soraidat kiült a mosoly az arcomra, hogy így vélekedsz Jaderól és az egész történetről. A hibákat igyekszem korrigálni, de hiába futom át őket többször még így is marad benne pár mert magával ragad az olvasás, holott nem szeretem olvasni a történeteimet :D na mindegy :D

  Lesu és Gare két külön személy, mondjuk ezt sokan kérdezték már tőlem, szóval nem csak neked volt fura, majd ezzel a helyzettel is kezdeni fogok valamit, hogy tisztább legyen.

  Köszönöm a tippeket is! :)

  VálaszTörlés
 2. Nincs mit, csak így tovább! :)

  VálaszTörlés